Комплекс Райски кът

Милиони мобилни устройства могат да бъдат хакнати със звук (видео)

Учени откриха нова уязвимост в масово използван компонент, която би могла да доведе до завладяването на всеки от милионите смартфони, фитнес устройства и дори автомобили от хакери.

Чрез използването на звукови вълни, изследователите са измислили как да подведат акселерометрите - малките сензори в устройствата, които засичат движение, да регистрират фалшив сигнал за движение, и които хакерите могат да се използват, за да контролират нашите устройства.

"Това е като оперния певец, който чупи с гласа си чаша вино, само че в нашия случай, го правим с думи", казва Кевин Фу от Университета на Мичиган. "Можете да мислите за това като за музикален вирус."

Сензорите, изследвани от екипа на Фу са т.нар. капацитивни MEMS акселерометри, които регистрират промяната в скоростта на даден обект в три измерения. Това са сензорите, които могат да кажат по какъв начин държите или накланяте вашия смартфон или таблет, или броят стъпките, които правите при физическа активност. Те се използват в потребителски джаджи, но не само - вградени са в редища други неща като медицински изделия, превозни средства и дори спътници. И ние сме все по-зависими от тях през цялото време.

"Хиляди ежедневни устройства вече съдържат миниатюрни MEMS акселерометри," обяснява Фу в съобщение до пресата.

Но акселерометрите имат ахилесова пета - звукът. Чрез прецизно регулиране на акустични тонове на правилната честота, екипът на Фу успява да измами 15 от 20 различни модели на акселерометри на пет различни производители, както и да контролира изделията с тях в 65 процента от случаите.

След като установили кои честоти стават за манипулиране на сензорите, изследователите накарали един Fitbit да преброи хиляди стъпки, които никога не са били направени; пилотирали кола играчка, контролирана от приложение на смартфон; и дори използвали музикален файл, за да накарат Samsung Galaxy S5 да напише дума.

При това не използвали някаква специална аудио техника от висок клас. В един от случаите, изследователите използвали външен високоговорител за 5 долара, в друг - смартфон, който просвирвал звуковия файл по своя вътрешен високоговорител и ефективно бил хакнат.

Всички тези доказателства на концепцията изглеждат безвредни, но учените предупреждават, че същата техника може лесно да се използва злонамерено и за потенциално много опасни цели.

Изследванетото ще бъде представено на Европейския симпозиум на IEEE за сигурност и защита на личните данни в Париж през април.

Както съобщава Джон Марков в The New York Times, Министерството на вътрешната сигурност на САЩ се очаква да издаде предупреждение за сигурност във връзка с конкретните сензори, документирани в доклада. Производителите им са предупредени за уязвимостта преди изследователите да оповестят публично констатациите си тази седмица.


Хороскоп за 24.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини