18 °C

242 нови щъркелови гнезда по електрическите стълбове тази пролет

 • 242 нови щъркелови гнезда по електрическите стълбове тази пролет
 • 242 нови гнезда, поставени безопасно електрическите стълбове ще посрещнат тази пролет щъркелите в Южна България.

  Те са поставени по екокампания на ЕVN. Общо 2132 платформи за обезопасяване на гнезда е монтирало дружеството от 2009 година насам.

  Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, но чест остават и тяхно лобно място.

  Чрез поставянето на предпазните платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа. Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март.
  Освен повдигане на гнездата се правят и защитни за пернатите изолации, които вече са и 11 32 за обезопасяване на 3653 електрически стълба. С монтирането на изолаторите се намалява рискът от късо съединение за птиците, кацащи на електропроводите. Заедно с това се намалява и риска от аварии по мрежата и прекъсване на захранването за клиентите.
   


  1 Коментар

  Хороскоп за 23.04.2017

  Овен
  Телец
  Близнаци
  Рак
  Лъв
  Дева
  Везни
  Скорпион
  Стрелец
  Козирог
  Водолей
  Риби

  Моля, изберете зодия

  ;
  Последни новини