16 °C

242 нови щъркелови гнезда по електрическите стълбове тази пролет

242 нови гнезда, поставени безопасно електрическите стълбове ще посрещнат тази пролет щъркелите в Южна България.

Те са поставени по екокампания на ЕVN. Общо 2132 платформи за обезопасяване на гнезда е монтирало дружеството от 2009 година насам.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, но чест остават и тяхно лобно място.

Чрез поставянето на предпазните платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа. Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март.
Освен повдигане на гнездата се правят и защитни за пернатите изолации, които вече са и 11 32 за обезопасяване на 3653 електрически стълба. С монтирането на изолаторите се намалява рискът от късо съединение за птиците, кацащи на електропроводите. Заедно с това се намалява и риска от аварии по мрежата и прекъсване на захранването за клиентите.
 


1 Коментар

Хороскоп за 27.04.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини