От х:

Днес в x:

ИАТ: Не смятаме, че има злоупотреба при случая с Ахмед

Възможно е семейството на Ахмед Молов да се е объркало относно трансплантацията, не допускам злоупотреби.

Това заяви пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация Марияна Симеонова няколко дни, след като от агенцията, която ръководи, обявиха, че 63-годишният Ахмед Моллов от Пещера, който се нуждае от бъбречна трансплантация, не е получавал ред за трансплантация и не го е отстъпвал на чакащо дете. 

"Възможно е да са били викани за някаква проверка и да са се объркали, че става дума за трансплантация, затова трябва да не сме толкова критични към тях. Това е нуждаещ се човек, хубаво е, че журналистите търсят доброто и това е много важно. Хората търсят и се вълнуват от добрите истории. Обществото се променя и вече има желание да помага. Аз лично предпочитам да се объркам и да помогна, отколкото въобще да не помогна", допълни д-р Симеонова.

Семейството на Ахмед обаче казва, че той е викан 3 пъти в София за трансплантация. 

"Аз много добре помня преди години баща ми три пъти беше ходил в София, а дали е записан в регистъра или не нямам никаква представа, ако е лъжа ние защо ще излизаме по телевизията да ни чуе цяла България да се излагаме и т.н.", категорична бе дъщерята на Ахмед - Фикрие Моллова. 

В сметката на болния мъж до момента са събрани 120 хиляди лева за необходимата му бъбречна трансплантация. Операцията ще бъде извършена в Турция, но се чака подобрение на състоянието на сърцето на Ахмед Моллов. Остатъкът от средствата семейството ще дари на друг нуждаещ се. 

Д-р Симеонова потвърди, че някои моменти в разказа на семейството са верни.

"Не допускам злоупотреба, смятам, че е объркване, контролен преглед може да е причина за объркването. Наистина има неща, които съвпадат и затова искам да говоря с тях, не ги обвинявам, наистина човекът е болен и има нужда. Случвало се е на пациенти да се звъни и през нощта. Когато човек е болен, винаги трябва да бъде чут, това е мнението ми като лекар", допълни шефката на Агенцията по трансплантация.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини