24 °C

Странни фигури се появиха в леда на исландско езеро

Странни снимки от езеро в Исландия разпалиха спорове и хипотези за произхода на необикновения зигзаг, който се появи по леда. Това се случва за първи път на езерото Тингвалаватн, а наподобяващият цип рисунък се простира в права линия на 2 км дължина.

Учените са категорични, че става дума за природен феномен, наистина рядко наблюдаван на някои други места по света и никога досега в Исландия. 

През последните 50 години мнозина са се мъчили безуспешно да обяснят как така линията е права и защо се образува именно зигзаг. Знае се, че тази игра на природата се случва само с плаващи ледове с дебелина до 10 см при срещата им. Даже преди време, през 2007 год, екип изследователи симулирали процеса с червен восък. Те получили същия рисунък след като сблъскали тънките плаващи листове червен восък с наръбени краища. Нещо такова се е случило и с плаващите ледове на езерото. Няма съмнение, Майката Природа е страхотен майстор да ни изненадва, особено когато това е за първи път, както в исландския резерват Тингвелир.


1 Коментар

Хороскоп за 22.05.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини