От х:

Днес в x:

Откриха тайната за предпазване от рак

Учени твърдят, че са открили липсваща връзка в начина, по който клетките се предпазват сами от рака, предаде Би Би Си.

Открито е как клетките включват ген, наречен "р53", който може да блокира развитието на тумори. Изследователите заявяват, че откритието има важни последствия за лечението и диагностиката на рака. Изследването, поместено в "Genes And Development", е било проведено от екипи от учени в Сингапур и в Университета в Дънди.

Откритието как се регулира този процес ще има невероятно големи отражения в създаването на по-добри лекарства и начини за диагностика на рака. Генът "р53", за пръв път установен преди 30 години, играе жизненоважна роля в поддържането на тялото здраво като "нарежда" на увредените клетки да се самоубиват или чрез спирането им посредством деление докато се осъществява основна дейност по възстановяването.

В половината от всички случаи на рак този ген е или увреден или неактивен, давайки възможност на увредените клетки да управляват безнаказано, да продължават да се делят и да създават раковите образувания. За най-новото проучване е използван генетичен трик, с който дават зелена светлина на гена, като по този начин е изследван начина, по който той регулира процесите.

Установено е, че въпросният ген не само създава добре установен едноименен протеин, но и вариант на алтернативен "контролен ключ" на протеина "p53", познат като изоформ. Нормално рибата зебра, която притежава същия ген като човешкия, може да понесе неголеми дози радиация, което причинява увреждане на ДНК, тъй като генът влиза в действие, за да отстрани увреждането. Но подобен процес не се случва при рибите зебра без "превключването" и те загинали след излагането им на радиационно въздействие.

Това, според изследователите, е доказателство, че процесът на включване играе решаваща роля при даването на възможност на "р53" да извърши възстановителната си дейност. Водещият изследовател проф. Сър Дейвид Лейн заявява: "Функцията на "р53" е критична за начина, по който много терапии на рака убиват клетки, тъй като радиотерапията и химиотерапията действат отчасти чрез отключване на самоубийството на клетки в отговор на увреждането на ДНК. Така че разбирането в по-голяма степен на начина, по който този ген се контролира в клатките е наистина важно в намирането на начини за предотвратяване на превръщането им в злокачествени".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини