19 °C

1300 на “Хайдушка софра” в Хасково, занаятчии показват майсторлъка си

1300 танцьори от 56 фолклорни клуба в страната пристигнаха днес в Хасково за участие във фестивала “Хайдушка софра”. Това съобщи ръководителят на хасковския клуб “Фъртуните на Мишо” - Мишо Кадиев. Фестът се провежда за четвърти път, набира популярност и всяка година участниците се увеличават, допълни той.

Празникът на народните танци започна с внушително шествие от площад “Свобода” пред областната администрация. Движението по бул. “България” бе спряно в платното за движение към зала “Дружба” и многолюдното шествието пое по булеварда. Пред Бизнесцентъра ги чакаха група рокери, които застанаха начело. Центърът на Хасково се изпълни от оглушителното форсиране на мощните мотори и от звуците на народната музика.

Пред зала “Дружба” участниците извиха огромно хоро.

Началото на концертната част е от 10 часа, всеки състав ще се представи с две хора.

За утре предвиден семинар с ръководителите на клубовете на тема “Накъде върви българският фолклор”.

На алеята между областната и общинската администрация пък в дървените къщички са се настанили занаятчии от цялата страна, които представят свои произведения. Сред тях са дърворезбари, грънчари, майстори на предмети и украшения за бита, стъклари, ножари. Свои произведения представят и прочутите занаятчии от Етъра. Базарът ще остане отворен и утре.

Тодор Кръшков


8 Коментара

Хороскоп за 22.04.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини