От х:

Днес в x:

Стоматолози преглеждат в „зъбомобил“ безплатно децата от Хасково

През следващите два почивни дни децата от  Хасково могат да получат  преглед  на зъбките и наставления за правилна профилактика.

На 18-ти и 19-ти март  Хасково става част от Кампанията „Мисия подари усмивка“ .

Детски стоматолози ще консултират всички малчугани от града в специален „зъбомобил“, който обикаля из страната от първи март. Подвижната дентална лечебница ще паркира в Хасково  на пл.“Свобода“ между 11 и 17 часа в двата определени дни.

Възрастовата група, която ще бъде обхваната в профилактиката, е 5-9 години. Освен стандартният преглед, децата ще получат и актуален зъбен статус, оценка на риска, което е нов подход в профилактиката на зъбния кариес, насоки за лечение към местните стоматолози и информационни материали. Теще информират по нетрадиционен начин децата и за превенцията за здрави зъбки.

Инициативата, в която община Хасково става партньор през уикенда, е част от глобалния проект Orbit Smile Back, който е насочен към подпомагане защитата на детските усмивки.

Според последното проучване, правено у нас, за оралния статус на децата в България, проведено чрез прегледи на над 20 000 деца на различни възрасти в отделните области на страната, положението е доста тревожно. На 5-6 годишна възраст децата имат средно по 4 кариеса, а нито един нямат по-малко от една трета.

При 12-годишните тенденцията е още по-сериозна, тъй като 80% в тази възраст имат кариеси на постоянните зъби. Това е средно по три на дете. При 18-годишните числото скача на 8, а само 30% имат здрави венци.

Според специалистите причините за негативната статистика се коренят основно в слабия родителски контрол за поддържане на добър здравен зъбен статус и в неправилното хранене при децата- липсата на достатъчно плодове, зеленчуци и мляко в менюто на подрастващите.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ед
    Една майка
    1 0
    14:11, 18 мар 2017
    Защо ни излъгахте?
  • 2
    Въ
    Възмутени
    1 0
    15:58, 19 мар 2017
    Къде го тоя зъбомобил? Излезнахме с децата въпреки вятъра целия площад, паркинга до универмага обиколихме. Само развъртате хората и отчитате дейност! Хубава работа ама българска
Последни новини