От х:

Днес в x:

Български имот за милиони в Сидни тъне в мизерия

Сградата на българското консулство в Сидни, което е функционирало до 2004 г., е напълно занемарена. Имотът, който струва милиони, е свърталище на плъхове.

Изоставеното консулство на България в Сидни е разположено върху същинска златна мина - имотът, върху който се намира, струва най-малко 6,5 милиона австралийски долара (около 5 милиона щатски долара), пише местният вестник "Уентуърт къриър", цитиран от БТА.

Съседи съобщават, че сградата от 809 кв. м на улица "Карлота роуд" номер 4, само на 400 метра от градския център, се е превърнала в сметище, развъдник на плъхове и спално помещение за бездомници, след като консулството затвори врати преди 13 години, отбелязва вестникът.

При проверка на "Уентуърт къриър" миналата седмица репортер на вестника е видял купища отпадъци около триетажната сграда, която е ръждясала и порутена, в рязък контраст със скъпите жилищни сгради на същата улица. Вестникът посочва, че българското правителство плаща годишно около 3600 долара данъци за изоставения имот.

Говорител на българското външно министерство заявява за вестника, че правителството проучва варианти за бъдещото използване и потенциално развитие на консулството, което е работило от 1964 до 2004 г.

Той посочва, че консулството е било затворено, след като България е решила да "повиши равнището на дипломатическото си представителство" в Австралия с отварянето на посолство в Канбера. "Поради бюджетни ограничения не беше възможно по онова време да работят едновременно посолство и генерално консулство", казва говорителят на българското външно министерство.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини