От х:

Днес в x:

Минималната работна заплата у нас €236, а в Люксембург - €1999

Минималната работна заплата да не уронва конкурентоспособността на фирмите. Това мнение изрази социалният експерт Мика Зайкова. Тя и икономистът Георги Ангелов дискутираха в студиото на БНТ призива на министрите по европейските въпроси на 7 държави-членки на ЕС за въвеждане на минимална европейска работна заплата във всички страни от Съюза. Коментираха и темата силен социален стълб на ЕС да залегне в декларацията от Рим.

Предложението е в ЕС съотношението на минимална и средна работна заплата да е 60%. Също така в България минималната заплата трябва да е 680 лв., а тя е 460 лв. към момента. Трябва да се избегне социалният дъмпинг и евтиният труд, коментира Зайкова.

По изнесени данни, 6 страни нямат минимална заплата в ЕС за Всички сектори. Това са Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия, Швеция. Ние сме в топ 5 държави с най-ниска минимална заплата в ЕС с 236 евро, следват ни Румъния с 275 евро, Латвия с 380, Литва също с 380 и Чехия с 407 евро.

Страни с минимална заплата над 1000 евро в ЕС са Люксембург, Ирландия, Великобритания, Холандия, Белгия, Франция, Германия. С най-големи разлики в минималната работна заплата в ЕС през 2017 г. е България с 236 евро, спрямо Люксембург с 1999 евро.

Георги Ангелов даде за пример Китай, където са се опитали, но не се е получило и затова разчитат на реален икономически растеж. Не може една бедна страна да взима същите заплати като Швеция например, която е с многогодишен икономически ръст. Трябват ни реформи, постоянни реформи, икономически растеж, експортна икономика, качество и да се учим от тези държави за да имаме доходи, коментира той.

Въпреки че Евростат ни подрежда с 3,5% ръст в челото на икономическия растеж в ЕС, надеждите са някога да стигнем 5% и това да даде реално отражение на доходите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини