От х:

Днес в x:

Цветан Цветанов в Харманли: 1000 постъпват в МВР през 2017-а

Изображение 1 от 6

    “Благодарение на законовите промени, които извършихме в Закона за МВР само преди няколко месеца, до края на 2017 година в системата трябва да бъдат назначени още 1000 служители. Освен това около 500 сегашни полицаи, заети с охрана на обекти на МВР, ще могат да се включат в графиците за опазване на обществения ред, защото тяхната дейност може да се поеме от външна охрана”.

    Това заяви на среща в Харманли зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той представи програмата на партията по темата за сигурността точно тук, защото населението на Харманли, както и на цялата област, се вълнува от проблеми с мигрантите, част от темата за сигурността.

    В залата присъстваха водачът на листата на ГЕРБ Делян Добрев, кандидати за народни представители, кметът на Харманли Мария Киркова, която днес има рожден ден, много граждани.

    “Темата за сигурността е изключително важна за града и региона”, каза в началото Делян Добрев. Той припомни как по времето на кабинета Борисов-2 проблемите в лагера в Харманли бяха решени за броени дни, като се оформи сектор от затворен тип, а целият център бе ограден, без да се вдига медиен шум.

    “Не ни показваха по телевизията не защото не бяхме тук, а защото предпочитахме да свършим работата без да си правим евтин пиар”, допълни Делян Добрев.

    Основните акценти в програмата на ГЕРБ в сектор “Сигурност” са три, започна презентацията Цветан Цветанов. Те са миграционната политика, конвенционална престъпност и тероризъм и корупция. Зам.-председателят на ГЕРБ очерта свършеното по време на управлението на партията във всички засегнати сфери, като се позова на официални данни и на доклади на независими организации, изследващи тези проблеми.

    Той припомни как кабинетът Орешарски се опитваше да се справи с бежанския натиск – като командирова огромен брой полицаи на границата. “Това обаче оголи откъм полицейско присъствие много райони в България и това веднага се усети от хората”, подчерта Цветанов. Той изнесе данни, според които към края на 2012-а в МВР са работили 43-43 000 души, а сега техният брой е 36-37 000. “Много големи професионалисти напуснаха системата или бяха принудени да го направят”.

    “Мерките, които ГЕРБ предприе за справяне с мигрантската криза бяха – законови промени, за да може да се включи армията в охраната на границата, изграждане на възпиращото съоръжение, преговори с ЕС за отпускане на 320 млн. лв. целево за справяне с бежанския проблем. Предприети бяха и мерки за принудително връщане на мигранти, които нямат право на бежански статут, обратно в техните държави. Това стана с помощта на Фронтекс и с финансиране от ЕС”, каза още Цветанов.

    Той се спря подробно ва всеки аспект от приоритетите в програмата на ГЕРБ за справяне с битовата и организираната престъпност, корупцията, жертвите по пътищата, агресията в училище, телефонните измами. Данните за последното са особено тревожни. Според изнесената статистика през 2012 телефонните измамници са завлекли жертвите си с 1.8 – 2 млн. лв., през 2013-а – с 4.3 млн., през 2015-а – с 6.7 млн.

    Но още по-тревожно е какво се случва със заловените ало терористи. С годините растат условните присъди за това престъпление и те са вече 68 процента. Ефективните присъди пък са спаднали от 43 на 31 на сто, подчерта Цветанов.

    По темата за правосъдието той разказа и случай, при който преди години е реагирал емоционално и си е позволил нападки срещу съдии, с което си е навлякъл гнева на цялата съдебна система.

    “Докато бях министър, през 2011-а, при мен дойде семейство, което е било нападнато в дома им през 1998 година. Мъжът е бил пребит до неузнавемост, бандитите блудствали със съпругата. Изнасилени били и двете им дъщери. Те споделиха, че делото е до никъде. Оказа се, че след 5 години и 25 съдебни заседания съдията установил, че един от подсъдимите е полицай. Той прекратил делото и го изпратил на военна прокуратура, където всичко започнало отначало. Когато след години започнал нов процес, едни от бандитите вече били не били между живите, други изчезнали от страната. Какво можех да кажа на тези хора, на това семейство? Затова реагирах така емоционално тогава”, разказа Цветанов.

    Той допълни, че ГЕРБ е твърдо решен да въведе централизирана информационна система между МВР, следствие, прокуратура и съд. Проектът за нея бил от 1995 година, но досега бил прехвърлян от една на друга институция.

    В заключение Цветан Цветанов поздрави Делян Добрев за идеята да се прехвърли административната тежест от бизнеса и хората на чиновниците. Ако дадена администрация има нужда от определен документ, за да извърши някаква услуга, да не праща хората да си го вадят, а да го иска служебно от съответната администрация. “Можете да се гордеете, че имате такъв водач на листа като Делян Добрев”, заключи зам.-председателят на ГЕРБ.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини