От х:

Днес в x:

Стефан Димитров: Реформаторите ще работим за равнопоставеност на условията за живот в малките с големите населени места

    Коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“ ще работи за промени в законодателството, които да позволят на всеки пряко избран кмет на населено място да има свой бюджет и да разполага с него спрямо приоритетните нужди на селището.

    Водачът на листата за 29-ти МИР Стефан Димитров смята, че трябва да бъде изчистена несправедливостта за условията на живот между малките и големите населени места. „Всеки гражданин на България, нeзависимо в коя точка на страната живее, трябва да има един и същ достъп до услуги и което е по-важно-до качество на тези услуги“, посочи Стефан Димитров. Според вижданията на Реформаторите през последните години равнопоставеността между малките и големите населени места е нарушена и това трябва да бъде поправено. Промяната  обаче трябва да се случи спрямо спецификата на даденото населено място, смятат те.

     „Кметът на всяко населено място носи отговорност за жителите и затова е резонно именно той да има възможност да определя приоритетите в него.“, допълни Димитров  и даде пример с две от големите села в региона-димитровградското село Каснаково и хасковското- Узунджово.

    С развитието на индустриалната зона между Димитровград и Хасково, село Узунджово, което е с население колкото някои от над 1700 души и  е на пътя между двата големи общински центрове, ще има необходимост например от транспортна схема с повече автобуси, които да извозват хората към работните им места в таза индустриална зона. Има нужда от пари за инфраструктурни ремонти, за по-добро качество на питейната вода.

    Нуждите  на с.Каснаков пък, което се развива като туристическа дестинация заради Светилището на нимфите и Афродита, ще са съвсем други. Ще има необходимост от нова услуга по сметосъбирането и извозването, особено през почивните дни, когато посетителите в района се очаква да скачат двойно. Димитров посочи тези примери като показателни, че ако кметовете разполагат със собствен бюджет, те могат да насочват парите към точно определените нужди на хората и за развитието на населеното място.

    Д,мите му бяха подкрепени и от кметовете на двете села-тодор Атанасов на с. Каснаково и Деян Ванчев -на с. Узунджово, който също е част от листата на РБ в Хасково.

    Според него, бюджетът в едно село може да бъде размерен в зависимост от населението. „Справедливият бюджет, според мен, за едно населено място с пряко избран кмет, е 1000 лв. на човек. Само така ще е възможно решаването на проблемите“, посочи Димитров и отбеляза: Важно е политиците, кметовете на общини и общинските съвети да започнат да мислят именно в тази посока-за спецификата на живот във всяко населено място и нуждите на хората в него. Именно затова смятаме, че кметовете са тези, които трябва да имат право пряко да разпределя средствата според нуждите на хората, но за целта трябва да имат самостоятелни бюджети които по никакъв начин да не са свързани с политически ангажименти. Именно това ще е нашият ангажимент в НС -да направим така, че кметовете на селата да се чувстват свободни от политическите партии. Ще искаме в НС справедливо отношение към всеки кмет, независимо към коя партия принадлежи.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини