От х:

Днес в x:

И пликът ”бомба” за МВФ с подател политик от Нова Демокрация

Още един гръцки политик от опозиционната партия Нова демокрация е посочен като подател на плика, избухнал вчера в европейски офис на МВФ в Париж.

Това е разкрил вторият министър за защита на гражданите Никос Тоскас, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА. 

"Тревога за нови пакети бомби" - под това заглавие в. "Етнос" пише днес, че гръцките и европейски власти са в състояние на повишена готовност.

Пред телевизия Антена Тоскас казал също, че като подател е бил посочен представителят на Нова демокрация Василис Кикилиас. На плика е бил написан адресът на офиса, ползван от Кикилиас в миналото. 

Припомня се, че като подател на пакета бомба до германското финансово министерство е бил посочен заместник-председателя на партията Нова демокрация Адонис Георгиадис. Отговорност за пакета бе поета вече от терористичната организация "Заговор на огнените ядра". 

Източник, близък до френските власти, казал във връзка с плика бомба в офиса на МВФ, че разследващите в Париж смятат, че това е дело на анархистка организация. 

Според Ройтерс получател на плика в Париж е трябвало да бъде бившият директор по европейските въпроси на МВФ в Париж Джефри Франкс, а не Пол Томсен. 

Отбелязва се, че пакетът бомба до германското финансово министерство в Берлин не е експлодирал, а този до МВФ в Париж е избухнал и наранил по ръцете и главата една служителка. 

Партията Нова демокрация в свое съобщение изказва силно безпокойство от тези пакети бомби, като изтъква, че и двата инцидента свидетелствали за "много сериозен проблем в сигурността" и че те "създавали изключително негативна представа за Гърция". 

Гръцките консерватори призовават за незабавно и задълбочено разследване и за засилване на мерките за сигурност в Гърция. 

Операцията с пакетите бомби цели да бъде опетнена партията Нова демокрация и нейните представители и тези опити ще се провалят, защото гръцкият народ осъжда подобен вид действия, се казва в съобщението.

В. "Катимерини"определя случилото се като "износ на тероризъм". Гръцки и европейски високопоставени представители смятат, че изпращането на такива пакети с експлозиви са част от един и същ план за терористични атаки. 

Вестникът цитира френския президент Флансоа Оланд, който определил инцидента като "терористичен акт". Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард казала, че това е "боязлив опит за насилие". 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини