От х:

Днес в x:

Външно извика на разговор посланик Нейнски от Турция

Посланикът на България в Турция Надежда Нейнски е повикана за консултации в Министерството на външните работи , съобщиха от МВнР.

От МВнР уточниха пред БТА, че темата на срещата е свързана с обстановката в Турция и с организацията на изборите.

Вероятно посланик Нейнски е повикана в София заради напрежението, което възникна след опитите на турски политици да агитират български изселници предизборно в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ.

Преди седмица по тази причина в МВнР беше извикан турският посланик Сюлейман Гьокче.

Вицепремиерът Стефан Янев който отговаря за организацията и провеждането на изборите, каза, че разговорът е бил в рамките на добрия дипломатически тон, а от турска страна уверили, че ще бъдат спазени условията за нормално протичане на изборите.

Служебният премиер Огнян Герджиков призна, че има напрежение със съседката ни и изрази надежда да не се стига до крайности - скъсване на дипломатическите отношения между София и Анкара. 

Турция бе посочена сред страните, в които се очакват опашки в изборните секции от желаещи да пуснат бюлетина. Традиционно от там за гласуване у нас пристигат автобуси с изселници, което пък предизвиква задръствания по ГКПП-тата със съседката ни.

От Патриотичния фронт призоваха да се затвори границата с Турция за изборите, от "Нова Република" поискаха там да може да се гласува само в дипломатически представителства.
Георги Първанов настоя за отзоваване на турския посланик. 

Категорично сме против намесата на Турция във вътрешните ни работи, заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Коалицията "Реформатоски блок - Глас народен" също настоя за затваряне на границата за изборни туристи.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    мазарини
    1 0
    19:34, 16 мар 2017
    Тая като я видя ми напомня -----На СДС тогава станах член На други хора казвах вече БРАТЯ Брада си пуснах скитах всеки ден по митинги накичен със ПЛАКАТИ Тая е за обесване те я дарили4 с ПОСЛАНИЧЕСКИ ЖЕЗЪЛ АШКОЛСУН
Последни новини