От х:

Днес в x:

Тестът за висши престъпници – каса на Бурджев, влиза в музея в Хасково

Изображение 1 от 5

    Каса, произведена в началото на миналия век от една от най-добрите тогава фирми на Балканите - плевенската „Иванъ Бурджевъ“, стана част от експозицията на Регионалния исторически музей в Хасково.

    Тя е дарение от местния офис на ДЗИ и допреди няколко години е била в експлоатация, обясни директорът на РИМ-Хасково Пенко Добрев. Тепърва историците ще се определя дали касата е движима културна ценност, от коя епоха е точно и каква е стойността й.

    На пръв поглед се вижда, че сейфът е доста запазен и със сигурност ще ни бъде много любопитно да научим повече подробности за него, коментира Добрев. Любопитството му обаче го е подтикнало веднага да направи бързи първоначални справки, които показват, че тя е от вида олекотени каси, които индустриалецът Бурджиев е произвеждал още преди девети септември 1944-та. Касата е била „на служба“ в местния офис на ДЗИ в Хасково през три епохи.

    Иван Бурджев започва дейността си през 1893 г., когато създава малка работилничка на Сър пазар за земеделски сечива, железни каси и плугове, в която работят няколко човека. През 20-те години на миналия век работилницата се разраства до предприятие, на което са поверени поръчките за касите на всички сгради на БНБ, общински управления, поделения на военно министерство, железниците, пощите, застрахователните дружества.

    Касите на Бурджев били едни от най-трудните за отваряне от касоразбивачи. Затова полицията по онова време оценявала престъпниците на висши и нисши по това дали могат да се

    справят с отварянето на касите на Бурджев или не.

    След като минат процедурите по идентификацията на дарената каса в РИМ Хасково вероятно тя ще стане част от експозицията „Нова история на град Хасково“, която от ръководството на музея имат намерение да възстановят. Такава експозиция е имало преди около 20 години, но е била занемарена с времето. В музея обаче имаме интересни експонати, с които отново ще можем да я попълним и отворим. Ще се опитаме това да се случи за дните на Хасково през септември, но ако не успеем, следващият срок, който сме си поставили, е експозицията да е факт поне за отбелязването на 90-годишнината от създаването на РИМ- Хасково, която ще отбележим през ноември“, допълни Пенко Добрев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ма
      мазарини
      10 -3
      19:16, 16 мар 2017
      Власта централна и общинска не може с едни кучета да се спрлави ние искаме да устои на арабските КУЧЕТА ------изселници---- С всеки изминал ден става ясно че държавата си отива Ние нямаме държавник обичащ народа и държавата като ПУТЕН ОРБАН ЕРДОГАН Ние имаме дребни мошеници и тарикати които ще ИЗСТЪРГУВАТ народа и ДЪРЖАВАТА
    • 2
      То
      ТОБО... София
      2 -2
      19:28, 16 мар 2017
      Ниязи и Краси, и всички останали хасковски Тобовци начело с шефа сте ГОЛЕМИ ПИЧОВЕ!
      Дай Боже скоро да направим пак някоя бензиностанция заедно!

    Още новини

    Последни новини