18 °C

Бил Гейтс: ето защо трябва да обложим роботите с данъци

 • Бил Гейтс: ето защо трябва да обложим роботите с данъци
 • Роботите изместват хората на работните им места. Но Бил Гейтс вярва, че правителствата трябва да обложат с данъци употребата на машините в опит да забавят масовото навлизане на автоматизацията и за да финансират друг вид заетост.

  Позицията на Бил Гейтс е изненадваща като се има предвид, че той е най-богатият човек в света, определящ себе си като техно оптимист, собственик на Майкрософт и една от водещите фигури в света на изкуствения интелект.

  В интервю за Quartz, Гейтс настоява, че с данъците върху роботите трябва да бъде финансирана други вид заетост – грижите за възрастните и обучението на децата – позиции, за които хората са особено подходящи.

  Според него правителствата трябва да стартират програми за пренасочване на работните места, с цел да помогнат на хората с ниски доходи, вместо да разчита на бизнеса.

  Идеята не е чисто теоретична: евродепутатите обсъдиха предложение за облагане на собствениците на роботи с данъци, което предвиждаше средствата да бъдат изразходвани за обучение на хора, загубили работата си в резултат на автоматизацията.

  Това предложение обаче бе отхвърлено на 16-ти февурари.


   


   


  Хороскоп за 23.04.2017

  Овен
  Телец
  Близнаци
  Рак
  Лъв
  Дева
  Везни
  Скорпион
  Стрелец
  Козирог
  Водолей
  Риби

  Моля, изберете зодия

  ;
  Последни новини