От х:

Днес в x:

В интернет бе разкрит Туитър за шпиони

Тази своеобразна социална мрежа се ръководи от Агенцията на национална сигурност на САЩ.

Миналата седмица уеб-порталът WikiLeaks започна да публикува секретни материали на ЦРУ. Сега се предполага, че файловете са получени от малко известната затворена онлайн услуга Intellipedia, предназначена за американските специални служби и която е нещо като шпионска Уикипедия. Но малко хора знаят, че освен със собствена енциклопедия, разузнавачите имат и специализирана социална мрежа с име eChirp, която се счита за Туитъра на шпионите.

Според Motherboard, мрежата eChirp е особено популярна сред специалните служби. Към края на 2013 година eChirp е имала 60 593 потребителя с най-високо ниво на секретност, 25 344 тайни и 15 468 незасекретени потребители. В eChirp са направени 875 160 топ-секретни, 51 632 секретни и 56 601 незасекретени публикации.

eChirp много прилича на обикновения Twitter, но регистрацията в него става само чрез покана. Според АНС, „eChirp е идеален за бързо уведомяване за произшествията“.

eChirp е част от Intelink – група затворени вътрешни мрежи, използвани от американските специални служби. Всеки служител на американското разузнаване с достъп до Intelink може да използва и eChirp. Социалната мрежа дава възможност за обмен на информация между колегите, работещи по подобни случаи.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини