От х:

Днес в x:

Ивайло Пенчев: Държавата не трябва да се занимава с бизнес

"Държавата не трябва да се занимава с бизнес. Държавните фирми трябва да бъдат закрити, защото съществуват само поради една причина – за да могат чиновниците да крадат. Няма по-безумно нещо от държавни фирми. Ние сме инвеститори в тях. Но нямаме право да управляваме инвестицията. А ги управляват шайка тарикати, чиновници, които обясняват, чв има група от държавни фирми, които трябва да съществуват. Ние си даваме парите, за да може едни крадци да ги разграбват".

Това заяви в ефира на Би Ти Ви Ивайло Пенчев, директор на "Уолтопия". В края на седмицата той публикува писмо до ръководството на "София Тех Парк", в което с много остър тон разказва историята на взаимоотношенията между неговата и държавната компания, след като той реши да построи своя сграда на територията на парка. От "София Тех Парк" отхвърлиха твърденията на Пенчев.
Той смята, че:

"държавата да прави бизнес е все едно кастрат да прави деца, това е обречена кауза"

Бизнесът не може да зависи нито от политиците, нито от еврофондовете, казва още бизнесменът. "Когато продуктът ти е добър, защо са ти политиците. Бизнес с политици правят хората, които са зависими от кражба, които мамят", смята бизнесменът. И уточнява, че обещанията, че политиците ще създадат работни места са празни обещания, защото "предприемачите са единственитехора на белия свят, които" могат да го направят.

"Политик заплата не дава, не създава работно място. Политиците създават работни места в държавната администрацията, която е паразитен организъм. Единствената задача на политиците е да създадат благоприятна среда за предприемачите", смята още Пенчев.

"Не казвам, че администрацията в българската държава е по-лоша от другите администрации – в 50 държави сме имали проблеми, най-големи проблеми сме имали с калифорнийската администрация".

"Европейските фондове трябва да се изтрият от лицето на Земята с една голяма гума. Единственото нещо, което правят, е да стимулират корупционната среда", смята още Пенчев.

Според него всеки бизнес, който зависи от европейските фондове е "мъртвороден". Пенчев признава, че "Уолтопия" също е получавала пари по такива програми, но това е било резултат от "тъпанарска алчност" защото "всички цървули и смотаняци разграбват еврофондове". Сумата по програмата за иновации не била голяма, но сега съжалявал и за нея.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини