От х:

Днес в x:

РИМ "Стою Шишков" в Смолян посреща гостуваща изложба "По пътя на българските градинари" в Унгария

 „По пътя на българските градинари“ е гостуващата изложба, която официално ще бъде открита в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян на 14 февруари в 16 часа.

Автор и инициатор на изложбата е директорът на Изследователския институт на българите в Унгария Моника Тютюнкова, която е наследница на българска градинарка фамилия.

Проектът за създаването на тематичен културен маршрут „По пътя на българските градинари”, представя традиционното българско градинарство в Унгария, което процъфтява в началото на 20 век в квартал „Зугло“ в Будапеща.

Първоначално в края на XIX и началото на XX век. българските градинари пристигат в Австро-Унгария, организирани в т.нар. градинарски тайфи. Втората фаза на заселване на градинарите в Унгария е в периода между двете световни войни, а най-много градинари пристигат от региона на Велико Търново, от селата Поликраище и Драганово, и от град Горна Оряховица. Важен елемент в българското градинарство е организацията на работата и напояването, а т.нар. българска школа в градинарството запазва своето влияние и до днес, особено в област Сентеш и около столицата. Потомците на някогашните градинари държат на своята идентичност, пазят корените си – езика, традициите, танците и обичаите.

Изложбата е дело на Изследователски институт на българите в Унгария и Унгарски културен институт при посолството на Унгария и е създадена по повод 100-годишнината на Дружеството на българите в Унгария, с подкрепата на Българското републиканско самоуправление в Унгария през 2014 г. От тогава до сега изложбата е представена на повече от 10 места в България, а гостуването в Смолян е посветено на 15 март - Националният празник на Унгария.  

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини