От х:

Днес в x:

След две години разследване: Обвиниха трима за смъртта на 28 годишен скиор на пистата над Чепеларе

Окръжна прокуратура-Смолян привлече трима обвиняеми за смъртта на скиор на писта в Чепеларе, съобщиха от Апелативна прокуратура Пловдив.

Трима мъже са привлечени като обвиняеми от Окръжна прокуратура Смолян- 39 годишният В.П., 34 годишният К.И. и 42-годишният С.М.Обвинението е за причиняване смърт по непредпазливост, поради незнание и немарливо изпълнение на работата им, която е източник на повишена опасност. По НК това е престъпление по чл. 123 ал. 1

Припомняме, че на 14 февруари 2015 г. 28 годишен скиор се удари в шахта за снежно оръдие за изкуствен сняг на пистите на връх „Мечичал“ над родопския град и загина на място. Разследването на инцидента започна веднага, но делото се проточи заради сложността на казуса. От прокуратурата уточниха, че са били изготвени множество  и сложни експертизи, издирени и разпитани са били всички свидетели – очевидци, които в самото начало на разследавнето не са били известни. Поради фактическата и правна сложност  на делото, разследването е възложено на следовател и е определен втори наблюдаващ  прокурор. След като са били събрани достатъчно доказателства за виновността на конкретни лица, като обвиняеми са привлечени изпълнителният директор  и прокуристът на акционерното дружество, което тогава управляваше и поддържаше ски-пистите „Мечи Чал”, и операторът на системата за изкуствен сняг, който фактически е обезопасявал ски пистата и съоръженията.  На тримата им е взета мярка за неотклонение „подписка”.

Прокуратурата е установила, че тримата обвиняеми не са изпълнили задълженията си по обезопасяването на  шахтата за оръдие за изкуствен сняг, в която се е ударил 28 годишният Даниел К. от Сливен. Техните задължения са разписани в Закона за туризма и Наредбата за категоризиране на ски пистите, действала към момента на извършване на деянието. Вещите лица по тройната спортно-техническа експертиза са заключили, че мястото на инцидента е било опасно и е следвало да бъде обезопасено с предпазна мрежа и дюшеци, но това не е било направено по този начин.

Всички действия по разследването, необходими за разкриване на обективната истина, са извършени и  материалите по делото са предявени на родителите на пострадалия. Те не са поискали нови доказателства. В най-кратък срок ще бъдат предявени материалите и на обвиняемите и техните защитници, след което предстои решаване на делото. 

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини