От х:

Днес в x:

Картофите на Марс покълнаха (видео)

Картофите могат да растат на Марс. Международният център по картофи (CIP) в Лима постави картофи в запечатан контейнер в орбита, който симулира марсианските температура, атмосферно налягане, нива на кислород и въглероден диоксид. Резултатите до момента са положителни; камерите показват растящите кълнове.

Експериментът се провежда в CubeSat - малък, модулен сателит, запечатани срещу опасностите в космоса. Това позволява на експериментаторите да създадат условия, близки до тези на Марс, без да ходят на самата червената планета. Учените възнамеряват да направят няколко експерименти, за да разберат кои сортове картофи се справят най-добре."

Картофът има голям генетичен капацитет за адаптиране към екстремни среди, според селекционера Уолтър Аморос от CIP. В предишната фаза на проекта е използвана почва от пустинята в Южно Перу, за да се докаже, че клубените ще се развият при соленост и в суша.

Картофите са важни и по друга причина, защото от всички култури те дават най-висок добив калории на площ. Повече калории от по-малка обработваема площ -  това е важно за земеделието, особено на Марс.

Втората фаза на проекта "Картофи на Марс" ще има за цел да установи при какви екстремни условия могат да виреят селектираните сортове. Ако те могат да покълнат на Марс, сигурно ще могат да оцелеят в области, тук на Земята, които са били опустошени от изменението на климата,

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини