От х:

Днес в x:

DW: "В България се живее по-добре, отколкото в Гърция"

Вече не са само гръцките фирми, които масово се "изселват" в съседна България. От репортаж на гръцката телевизия СКАЙ научаваме, че все повече гърци проявяват интерес и към придобиването на българско гражданство.

Миграцията на гръцки фирми към България е явление, добре познато от последните години. Но от един репортаж на гръцката телевизия СКАЙ става ясно и друго: че гръцки граждани вече проявяват интерес и към придобиването на българско гражданство. За повече подробности DW се свързва с гръцката журналистка Зое Кацаянаки и с българския адвокат Борис Харизанов.

Все повече гърци приемат българско гражданство или обмислят такъв ход, се казва в репортажа на гръцката телевизия СКАЙ. Според авторите, основните им мотиви са по-ниските данъци и по-високото заплащане в България.

Редакторката на репортажа Зое Кацаянаки разказва, че след като хиляди гръцки компании през последните години са отворили дъщерни фирми или са се регистрирали в България, журналистите напоследък констатирали сходна тенденция и при самите гърци. Екипът на телевизия СКАЙ наброява 14 такива случая само в последно време, а в репортажа се твърди, че в момента над 200 гръцки граждани чакат за българско гражданство. За Гърция не е никак добре, че нейните граждани заедно с фирмите и капиталите си се изтеглят към България, казва в тази връзка Зое Кацаянаки и добавя: „От седем години сме в икономическа криза. През това време 12 000 гръцки се преместиха в България. Тази тенденция определено вреди на икономиката ни”.

"В Гърция оцеляването е трудна работа"

На въпрос как оценява стандарта и качеството на живот в Южна България в сравнение със Северна Гърция Зое Кацаянаки казва: „Разбира се, че в България стандартът на живот е по-висок. Гърците, които работят там, получават повече, защото в Гърция данъците са 50%, а в България - само 10%”.

А дали хората в Гърция се ядосват на онези свои сънародници, които търсят по-добър живот отвъд границата? „Те се гневят заради ситуацията в самата Гърция, но не се ядосват на онези, които напускат. Защото е логично: нали човек трябва да оцелява? А в Гърция оцеляването е трудна работа”, казва Кацаянаки.

Българският адвокат Борис Харизанов работи именно с гръцки фирми, регистрирани в България. Според него „приливната вълна”, която наблюдаваме в момента, е лесно обяснима: „Защото бизнес-климатът в Гърция не е добър. Там сякаш държавата е срещу бизнеса. И дали ще е предприемач или просто човек, който иска да пребивава на територията на страната, включително и пенсионерите - за тях в България е изгодно, защото с една гръцка пенсия в нашата страна може да се живее доста доволно.”

Борис Харизанов има адвокатски кантори в София и в Петрич и счетоводна къща в Петрич. Той работи главно с малки гръцки фирми - в сферата на услугите, на IT-технологиите, търговията и транспорта. Харизанов и неговите колеги помагат на гръцките предприемачи да се ориентират в България и да се нагодят към бизнес-правилата в страната.

„От гледна точка на сигурността: да, те се чувстват сигурни тук, защото българският законодател ясно е разписал техните права и задължения в страната. И гръцкият предприемач много добре знае какво точно би платил като данъци в следващата година или в по-близък период. Точно тази сигурност им липсва в Гърция.”

България извлича ползи

А каква е ползата за българската хазна от присъствието на гръцки фирми в страната? На този въпрос Харизанов отговаря така: „Мога да Ви кажа, че от нашите фирми има постъпления в размер на милиони, които се изразяват не само в плащане на осигуровките - здравни или пенсионни, а също така и от ДОД и от разпределението на дивидента, където също има облагане с 5%”.

Авторите на репортажа по СКАЙ твърдят, че - редом с гръцките фирми - към България се насочват главно три групи гръцки граждани: пенсионери,  служители и студенти. Много млади гърци искат да следват в България и след дипломирането си да останат в страната - защото смятат, че там ще имат по-добри шансове за професионална реализация, се казва още в репортажа на гръцката телевизия СКАЙ.

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    By
    bydlo
    2 -4
    15:40, 8 мар 2017
    Имаше една зам.-шефка на ЦИК коята цитира философа Сьорен Киркегор на времето: “Предпочитам дъщеря ми да е проститутка, отколкото синът ми да е журналист.”

    Не е ли права според вас ?
    • S7
      S74LK3R
      2 -2
      15:43, 8 мар 2017
      Ани дано стане бе пич.
  • 2
    Сл
    Слав Павлов
    11 -1
    19:33, 8 мар 2017
    Гръцките фирми идват у нас не защото стандарта на живот е по-добър,а защото сме бедни и плащанията са по-ниски.Когато видя гръцки жени,наредени на опашка да бришат дупетата на БГ бабички и дядковци,а техните мъже да се молят да ги назначат за стругари и общи работници-само тогава ще повярвам че сме по-добре от гърците.А иначе тези тарикати са си направили добре сметката,че е по-добре приходите им да са в Гърция,а разходите-в България.Всичко е въпрос на сметки.
  • 3
    Ди
    Дидо
    1 0
    15:08, 17 мар 2017
    хахаха! По-голяма глупост не бях чел! Не виждам гърци да идват на работа тук, а обратното! Добре че е Гърция, та да работим там - около 50 хил души поне... А фирмите им, които идват тук, идват за финансови гимнастики, в т.ч. да не плащат човешки заплати. Писача от "Дойче веле" да поживее в двете страни по 1 месец и да сравни!

Случаен виц

Последни новини