От х:

Днес в x:

Обвиниха кучкари, отглеждали питбули за боеве

Мъже на 48 години и на 23 години са с обвинение от пловдивската прокуратура за отглеждането и тренирането на кучета за боеве.

От началото на 2012 г. до края на октомври 2016 г. в Пловдив по-възрастният Иван И. и по-младият Константин И. са отглеждали 50 бойни питбули в парцел с двор и производствена сграда.

Тренираните да са нападателни кучета били държани и на индивидуален спрямо възрастта им или дали им предстои скорошна битка хранителен режи. Освен това за животните имало и специфични тренировъчни схеми за подготовката за участие в боеве. Животните били третирани с медикаменти, с препарати за увеличаване на мускулната маса и сила, като „метан", „тестостерон" и „декадурабулин".

На мястото, където са отглеждани кучетата е открита конструкция, изградена от метални елементи и дъски под формата на квадрат с дъно покрито с текстилна материя, зацапана с червени оцветявания.

На място били установени два дървени клина, които по принцип служат за разчленяване на челюстите на животните. По тях е била открита кръв. Монтирана е била осветителна система, включваща прожектор на висока стойка, насочен към заграждението.

По делото са разпитани свидетели, назначени и изготвени няколко експертизи, като една от тях е комплексна ветеринарно-медицинска с участието на ветеринарен лекар и специалист етолог.  При изготвянето на експертизата етологът е изследвал поведенческия модел на иззетите питбули. Показаните от тях резултата са : силен страх, както и агресивност. Според експерта това е доказателство, че те са били обучавани за бой.

От момента на изземването на кучетата по съответния законен ред същите се настанени в ОП „Зооветеринарен комплекс" в Пловдив, уточняват от Апелативната прокуратура в Пловдив.   

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини