От х:

Днес в x:

Готвят транспортна схема за електробусове в Хасково, правят три зарядни станции

    Навлизането на електроавтомобилите в Хасково е само въпрос на време. На днешната среща на кмета Добри Беливанов с представители на Националната браншова организация за електрическа мобилност бе решено създаване на работна група, която да изготви транспортна схема за общината. Експертите трябва да преценят натовареността, дължината на маршрутите и целесъобразността за въвеждане на електробусове по линията на градския транспорт. Идеята е където е възможно сегашните автобуси да се заменят с електрически. Компания производител пък се наема да изгради безплатно три зарядни станции в Хасково.

    “Има нужда от доста промени в схемата за градски транспорт. Например във вътрешността на Бадема градски автобус не влиза, а до Болярово последният е в 19 часа. Но трябва да се прецени дължината на дадена линия, защото електробусът има определен пробег след зареждане”, обясниха от общината. Оттам допълниха, че администрацията вече е кандидатствала пред Националния доверителен екофонд за закупуване на два автомобила, предстои да бъде обявена обществена поръчка. Фондът обаче осигурява безвъзмездно 20 000 лв. на кола, а електрическите автомобили са скъпи. Представеният днес в Хасково електрически Ситроен например струва около 60 000 лв.

    Общината е имала възможност да кандидатства за финансиране по Оперативна програма “Региони в растеж”, по която получи 27 млн. лв. Но тогавашната администрация не е кандидатствала за такова финансиране, макар че в програмата е имало и ос “Транспорт”. Пари по тази ос за електроавтомобили е получила община Габрово. Това обаче вече е минало и не може да се промени, обясниха от администрацията.

    Според заместник-кмета Евгени Консулов Хасково не може да кандидатства по ОП “Транспорт”, защото тя е само за големите градове. По ОП “Околна среда” пък още не е ясно, защото не са изготвени условията.

    Кметът Добри Беливанов обаче бил оптимист, че ще се намери финансиране.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (21)

    • 1
      Яя
      яяяя
      48 -16
      17:26, 7 мар 2017
      Всичко в града е ок. Хората получават по 2 000 лева заплати .раждат се мноооог деца. Няма престъпници. Няма мръсотия. И бай -добри реши да се занимава с електоавтомобили. Еби му мамата и държава и управници
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        18 -19
        19:10, 7 мар 2017
        Бай Добри ли ще ти вдигне заплатата...!!!!!????? Сега след изборитер Биволицата от Крушовица--другарката Курнелия СлаНинова ще ви направи заплатите 2000 лв.....А и деца ще се раждат......Нали от БСП казаха,че за един мандат ще ни размножат до девет милиона.....Тръгвайте да осеменявате ДРУГАРКИ.....Ама от това, само дебили и кретени ще се пръкнат...
      • Яя
        яя
        15 -7
        19:41, 7 мар 2017
        Не казвам кой ще я вдигне. Казвам да не се харчат с лека ръка народни изтормозени пари
      • Тц
        Тцък
        3 -1
        11:58, 8 мар 2017
        Аааааа неее.. Бат Боко каза, че ще прави деца.. Моля, моля наредете се на опашка!
    • 2
      Ам
      аман от наивници
      40 -11
      17:32, 7 мар 2017
      Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш! Мечтателните планове на Беливанов предизвикват само смях и сериозен размисъл за бъдещето на Хасково. Кмета да слезе малко на земята и да види реалностите - градът потъва надолу към нищото.
    • 3
      Яя
      яяяя
      35 -13
      17:39, 7 мар 2017
      При цена на дачията 13 000 лева бай добри ще купи електроавтомобил за 40 000. Това безумие трябва да спре. Гласуваме за един кмет за промяна .идва на власт и се оказва същият презерватив като предишния
    • 4
      Аа
      ааа
      12 -4
      18:02, 7 мар 2017
      Къде е сниман електробусът ?Това е пикап,който е предназначен за соц. патронаж.
    • 5
      Ам
      ама стеееее
      14 -22
      18:19, 7 мар 2017
      Нищо да не прави общината така ли? Какво искате? К... Виж коментара
      • Яя
        яяяя
        25 -7
        18:24, 7 мар 2017
        Тъпак. Искаме да не се харчат ей така на вятъра народни пари. Кървави пари събрани от народа. От мизерният живот на народа се хвърлят ей така за глупости. Ама щото не са от неговия джоб . Затова е така
      • А.
        А.В.
        21 -4
        19:07, 7 мар 2017
        Щом "баничарката" е 60000лв, колко ще струва автобуса, как ще го платим и колко броя ще трябва да купим за да възстановим градския транспорт? Дали няма да е по-добре да се разшири мрежата на тролеите, те също са на ток?
    • 6
      Ха
      Хасковлия 3
      21 -3
      18:20, 7 мар 2017
      Тролеите да не би да са с нафта.
    • 7
      До
      до горния писател
      23 -6
      18:29, 7 мар 2017
      Ха-ха-ха. Запитай се защо хората недоволстват? Ти сам си го казваш:Каквото и да прави все лошо. Това е. Нали кмета лееше обещания преди изборите пък сега нищо не изпълнява затова хората са недоволни. Дразни ги мръсотията, бесни са за ледения ад дето търпяха а общината не се справи, дразнят ги кучетата завзели града, лутат се в тъмни улици и боклуци, няма ги инвестициите и никакви перспективи не виждат хората. И стига сте ревали какво е било преди. СЕГА СТЕ ВИЕ. СЕГА НЕ СТАВА НИЩО!!!!!!!!!!
    • 8
      Ab
      absurda
      29 -3
      19:13, 7 мар 2017
      "Всичката Мара втасала" седнали за електромобили пари да търсят. Смешна работа, че чак да ти се стъжни. Купувайте електромобили, направете и проект за изграждане на соларен парк за собствено електроснабдяване, мога да ви дам и други идеи, така де, кaкво ви пука, че по-голямата част от местните хора мизерства, нямат работа и едва свързват двата края, важното е де се изрепчим някъде, че сме високо технологична община.
    • 9
      Ба
      Баш Тарикат
      11 -20
      19:17, 7 мар 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 10
      Ан
      анализ на ланския сняг
      17 -4
      19:45, 7 мар 2017
      През ноември 2016г. Старецът се изцепи: "Изграждането на мрежа за тролейбуси до Болярово е доста скъпо начинание. Търсим вариант за финансирането на закупуването на електробуси."
      Явно ''съветниците му'' са намерили пазар, както с прословутия багер... Скъпо ще е, защото когато се отпускаха пари по оперативни програми /София, Варна, Бургас, Плевен и Ст.Загора/, вождът му напук отряза Узунджовеца! И защо ли го отрязаха, защото друг ще прибере парите!
      Старият е оставен да забавлява народа - я да поиграе шах, я да вдигне купа, докато другите си ''яздят'' народа и пълнят джобчета... със семки и бонбонки!
    • 11
      Бр
      Бравос
      10 -3
      20:26, 7 мар 2017
      От една страна ни казват, че Белене не ни трябва. Щото за какво ни е ток. Сега точно обратното и транспорта да минел на ток. Ама ток от къде ?
    • 12
      Ан
      анализ на ланския сняг
      10 -2
      21:03, 7 мар 2017
      То и Дядо ви не ви трябваше.... ама сега му се радвате на песовете и разрухата! За тях купата, за нас супата!
    • 13
      Ко
      кой
      18 -3
      21:24, 7 мар 2017
      какво направи новия кмет до сега за този град освен непочистени улици и мръсни кошове друго има ли?
      фактите говорят сами по себе си
      сложен там за параван да го действат и това е ,нищо не се случва с най скъпата вода и общински данъци в нашия най скъп град
      щеше да намаля общинските данъци,но къде е намалянето аз виждам поскъпване точно обратното на неговите думи или пак ще кажете хубавите неща стават бавно а
    • 14
      Ро
      Родител
      8 -1
      09:09, 8 мар 2017
      Аз искам да знам как намирате пари за глупости а за децата от Рилски не намирате.Искам да знам защо децата са гонени от стола заради това че предния ден не са яли замразения от миналата седмица боб.Нищо,те избори наближават.
    • 15
      12
      1234_1488967316
      2 -2
      12:01, 8 мар 2017
      Долу герб
    • 16
      Гр
      ГРАЖДАНИН
      4 0
      14:38, 8 мар 2017
      Доколкото знам градския транспорт в Хасково е частен и има доста сериозни субсидии, които се получават .Това са пари на данъкоплатците.А реално градски транспорт НЯМА.....
      По автобусите още пише 4 ДАПА МЛАДЕЖИТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е ТОВА..........
      Тролейбусен транспорт е само прикритие да се харчат пари , пред всеки тролейбус вървят поне две таксите и дублират линията ,нима това не го знае кмета В Хасково градски транспорт няма.
      Първо направете що годе градски транспорт и след това мислете за електромобили.
      Бай Добри знае е ли колко струват акумулаторите ???????????????
    Последни новини