От х:

Днес в x:

Милиони сирийски деца живеят в ”токсичен стрес” от войната

Милиони сирийски деца живеят в състояние на "токсичен стрес" поради продължителното излагане на ужасите на войната.

Това се казва в доклад на организацията "Спасете децата", цитиран от Би Би Си и БНР.

Уврежданията върху цяло поколение деца скоро ще станат необратими, ако незабавно не им се окаже психологическа помощ, отбелязват от организацията.

Стресът от войната води до нощно напикаване, самонаранявания, опити за самоубийство и агресивно поведение, сочи изследването на "Спасете децата".

То се основава на стотици лични разговори с малолетни в Сирия от 2011 година до днес. 

Психологът Марша Броуфи, разговаряла с 458 сирийци, възрастни и деца, заяви, че все повече деца се самонараняват, вземат наркотици и опитват да се самоубият, като го правят на все по-ранна възраст, предаде и Ройтерс, на която се позова БТА.

Почти всички деца и 84% от възрастните казват, че бомбардировките и минометният обстрел са основната причина за психологически стрес.

Две трети от децата в Сирия са изгубили близък човек и домът им е бил обект на въздушно нападение. Ето какво споделя 9-годишният Джафар:

"Винаги сънувам чудовища и черни бури. Но най-хубавият ми сън беше за супергерой, който спасява света. Мечтая си да не сънувам повече страшилища и бури."

Повечето от децата, с които авторите му са разговаряли, са били твърде уплашени, за да играят навън, отпаднали са от училище или са ставали свидетели на смъртта на свой приятел или роднина.

Въпреки песимистичния доклад от "Спасете децата" твърдят, че не е късно да се окаже помощ и предлагат да се разшири действието на програмите за психологическа подкрепа в Сирия.

Близо 5 милиона сирийци са избягали от родината си, откакто започна войната през 2011 г., но 13,5 млн. продължават да се нуждаят от помощ в Сирия и почти половината от тях са деца, сочат данните на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини