От х:

Днес в x:

В Гимназията по транспорт залагат на електромобили – 30 стотинки за 100 км

    Електрическата мобилност е не бъдещето, а настоящето. Така се щади не само природата, но и се пести енергия. Именно заради това в Професионалната гимназия по селско стопанство и транспорт „Н. Й. Вапцаров“ в Хасково залагат на иновациите. В тази връзка по покана на директорката на гимназията Донка Станчева днес се проведе среща с представители на Националната браншова организация на електрическа мобилност ИКЕМ, преподаватели от университети в страната и бизнеса в града.

    Идеята е да се покажат възможностите на електрическата мобилност, как могат да се развиват учениците в гимназията и какво ги очаква в това поприще. Как могат да се реализират на пазара на труда, изучавайки тези специалности. Индустрията електрическа мобилност има нужда от кадри, които трябва да бъдат подготвени още в училище. За целта обаче е необходимо поне двама учители от гимназията да бъдат обучени и подготвени за преподаване в гимназията. Така след 4 г. да излязат кадри за новите технологии, различни от двигателите с вътрешно горене, които вече над 100 г. замърсяват природата.

    За демонстриране на новите технологии в двора на ПГССТ беше представен електромобил Ситроен Берлинго, който струва около 61 000 лева. С колата, която е пълна с електроника, могат да се изминат около 170 км с пълен заряд на батерията.

    Показана беше и електрическа триколка, самоделно изобретение на хасковлията Тенчо Стамов и сина му Стамо Тенчев. Идеята за направата й се зародила още когато внучето му било на 3 г. и тогава направил умален вариант за триколка за него. От миналата година обаче започнал да прави електрически триколки за възрастни. Появата на първата през лятото на миналата година предизвика интерес и започнали поръчките. Досега 57-годишният мъж е произвел около 12-13 електромобила. Той сподели, че ги продава за около 2000 лв., но от тази година цената ще скочи с около 200 лева, заради скока на долара. Стамов обясни, че с пълен заряд на батерията на триколката могат да се изминат между 50 и 60 км. Разходът е изключително малък – 30 стотинки за 100 км.

    Електрическата триколка и кола, които бяха представени в двора на гимназията предизвикаха силен интерес у учениците.

    С община Хасково е подписан стратегически меморандум за сътрудничество. Една от следващите стъпки е да се обмисли проект, който би могъл да промени транспортната схема на града, каза председателят на ИКЕМ Илия Левков.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ми
      Мирката
      20 -2
      13:18, 7 мар 2017
      браво Тенчо, майстора си е майстор.
    • 2
      Ст
      Студент
      5 -2
      15:24, 7 мар 2017
      Вярно е, че ел. колите са настоящето. Бъдещето са автономните коли, които се движат изцяло без намесата на човешка ръка, с ЛИДАР система, датчици и супер прецизна интерактивна карта. Малко изоставаме ние в България, но все пак се опитваме да наваксваме, което е оптимистично !
    • 3
      Ми
      Мира
      15 -4
      15:47, 7 мар 2017
      На мен пък ми харесва че директорката на Транспорта е много активна и това рано или късно ще даде резултат за училището.
    Последни новини