От х:

Днес в x:

Елена Станкова: Спортът е обединител, това е мисия

- Г-жо Станкова, само няколко години след създаването на клуба спечелихте Купата на България по баскетбол. Извървели сте дълъг път за кратко време, сигурно Ви е било трудно?


- Женският баскетболен отбор „Хасково 2012” бе създаден преди 5 години. Аз пристигнах в Хасково от София и в началото не бях сигурна в подкрепата тук. Но признавам, че вече се чувствам изключително комфортно. Много обичам Хасково. А в зала „Дружба” съм като у дома си. Публиката в залата е невероятна и излъчва любов и подкрепа.

- След изключителната победа над „Монтана“ феновете вече очакват много от момичетата Ви.

- Да така е. Осъзнавам това. Мисля, че ще донесем още много радост на нашите фенове. Ние нямаме финансова възможност да си позволим голям състав. Но имаме сили и амбиция да стигнем до шампионската титла. Казвам това с всички условности. Ако нямаме контузии, напълно реално е да атакуваме първото място в шампионата. Нови попълнения в момента не можем да си позволим. Но момичетата показаха, че са професионалисти. И най-важното имаме сърце да се изправим срещу силните противници. А Хасково трябва да знае, че в лицето на баскетболния женски отбор има едно бижу, с което трябва да се гордее.

- Как се чувстват днес момичетата Ви?

- С нов заряд за още успехи. На първо място сега държа да си починат, защото те се раздадоха максимално в двата трудни мача с „Берое” и „Монтана”. А след любовта на феновете, една от най-ценните за мен оценки дойде от Федерацията по баскетбол. Мениджърът Христо Христов ми каза веднага след финала: Твоят отбор е феноменален, защото с този малък състав се справихте блестящо с изключително класни съперници.

- Минахте през много трудности, особено с финансирането, в българския спорт това е основният проблем. Как се справихте?

- Вярно е. Борили сме се всяка секунда за оцеляването на отбора. И няма да разкрия голяма тайна, ако кажа, че съществуването на един професионален отбор изисква много средства. Аз съм изключително благодарна на г-н Делян Добрев. Не политизирам, нито пък агитирам, но държа да кажа истината. Той беше първият, който повярва в нашия отбор. Още като министър ни осигури спонсорство на клуба от Ел Би Булгарикум. После, когато този ангажимент на спонсора приключи, продължи да ни подпомага лично. И го прави и до днес. Това са фактите. Тук няма политика. Спортът е кауза, а не политика. Вие видяхте снощи в залата имаше представители и на други политически сили. И това е нормално. Спортът е обединител. Това е нашата мисия.

Освен това съм изключително благодарна и на кмета на Хасково Добри Беливанов. Това е един невероятен човек, много добре настроен към спорта. Той разбира от какво имаме нужда и винаги е готов да ни помогне. Аз не искам да изпадам сега в подробности от кухнята на отбора, но трябва да ви призная, че без подкрепата на общината и на Добри Беливанов, снощният празник на победата нямаше да го има.

Интервю на Антоанета Иванова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини