От х:

Днес в x:

Смолянска област на опашката със средна заплата от 712 лвза последното тримесечие на миналата година

Между 706 и 717лв. е била средната брутна месечна работна заплата в област Смолян за последните три месеца на миналата кодина, което нарежда областта на едно от последните места сред останалите в страната, сочат предварителните данни на статистиката.

Наетите лица в област Смолян към края на декември 2016 г. също са се увеличили с 2.7% спрямо края на септември 2016 г. и достигат 32.8 хил., като увеличението на наетите е по-голямо в частния сектор, най-много от тях в сектор „Преработваща промишленост“ и търговия.

Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в „Професионални дейности и научни изследвания” - с 16.0% и „Селско, горско и рибно стопанство” - с 8.3%.

Средната месечна заплата за страната през последното тримесечие на миналата година е била 990 лв. за страната, докато за Смолян е била 712лв.

Най-високото средномесечно трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на 2016 г. са получили наетите лица в икономическите дейности. Въпреки това Смолянска област е на едно от последните места в класацията спрямо останалите области. Само в областите Кюстендил, Благоевград и Видин работещите са имали по-малки средни брутни възнаграждения.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини