От х:

Днес в x:

След 7 дни яснота за смъртта на 11-годишната Габи

Най-рано на 6 март ще има заключение за смъртта на 11-годишното момиченце от 52-ро училище в столицата.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от "Фокус". 

Резултатът от съдебно-медицинската експертиза за смъртта на 11-годишната Габи се очакваше днес. 

Извършен е оглед на местопроизшествието. Разпитани са още през нощта много учители, родителите на починалото детенце и на детето, което ритнало с крак момиченцето. Но нямаме заключение на съдебно-медицинската експертиза. Изключително важно е да знаем каква е причината за смъртта“, каза още Румяна Арнаудова. 

Тя обясни, че не й е известно дали са разпитвани деца. 

Ако се наложи такива разпити е допустимо да се извършват, разбира се, с особен режим, но към този момент не зная дали се провеждат такива разпити“, допълни говорителят на главния прокурор. 

Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов пък заяви, че няма данни за трайна вражда между починалата Габи и момчето, което я е ударило. 

"Ударът е бил нанесен по време на игра, става ясно от разследването до момента. Не са събрани данни за нещо необичайно за тази възраст и за поведението, както на момчетата в тази възраст, така и на момичетата. Естествено, всички бяха превъзбудени, изненадани. Така че предстоят още действия, с които да се изясни пълната картина. Първоначалните сведения бяха за един удар, но тепърва ще се изяснява повече", каза още той. 

Родители и ученици днес мълчаливо влизаха и оставяха цветя и играчки в училищния двор на 52-ро училище в памет на починалото дете. 

11-годишното момче, станало причина за смъртта на съученичката си, е освободено от занимания засега, за да се възстанови, съобщи БНР. Още в събота пък бащата на починалата Габи е дошъл, за да прибере вещите на детето си. Тогава е получил и ключовете от колата си, която от петък е стояла пред училището, разказа директорът Данко Калапиш. 
По думите му, починалата Габи не е била свито дете, не е била и аутсайдер. 

Още в неделя е имало извънреден педагогически съвет. Решено е било учебният процес да се реорганизира и заниманията днес да започнат с час на класния ръководител. 

Кризисните психолози днес влязоха първо в почернения четвърти клас. Преди срещата ръководителят на екипа психолози Младен Владимиров обясни, че не възнамерява да изнася лекции пред децата, а да ги чуе.

"Иска ми се те да ни кажат мисли, чувства, емоции, как се справят със стреса. Много е важно да отговорим на всички техни въпроси, на всички техни страхове. Родители обаче не скриха, че са притеснени. Притеснението от това, че може да се случи на моето дете е голямо, тъй като това не е изолиран случай на агресия. В училището, в нашия клас, също имаме агресивно момче и моята дъщеря също е потърпевша", заяви психологът.

Обмислят наказания за агресия в училище

Министърът на образованието Николай Денков съобщи, че се обмисля въвеждането на санкции за безотговорни родители и ефективни наказания за ученици, проявяващи насилие. В момента МОН прави основен преглед на всички наредби с цел да се намали агресията в училище.

Според него първите мерки, които трябва да се предприемат, са учителите да бъдат подкрепени с допълнителен ресурс, за да се справят със задълженията си. По думите на Денков е необходимо назначаването на психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца. Понякога спънки идват от вмешателството на родители в училищните процеси. 

"Учителите трябва да бъдат защитени от всякакъв тип натиск от страна на родителите, за да могат да си изпълняват функциите. Трябва да има ефективни мерки, с които родителите, които не изпълняват своите задачи, да бъдат санкционирани", посочи Николай Денков.

Просветният министър е категоричен, че е абсолютно неприемливо родителят да влиза за саморазправа в училище. 

"Колкото до учениците, няма ефективни мерки за наказание, които работят", отбеляза той

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини