От х:

Днес в x:

Какво ще стане, ако интернет спре в целия свят

Да останат офлайн за един уикенд и след това да обсъдят как са се чувствали – това предизвикателство е отправял към студентите си през 2008 г. Джеф Ханкок, който преподавал в Станфордския университет.

През 2009 г. обаче, завръщайки се на работа след едногодишен отпуск, той с изненада открива, че студентите му изпадат в ужас само при мисълта.

"В часа избухна бунт", разказва той пред Би Би Си. "Те недвусмислено ми заявиха, че заданието е невъзможно и нечестно".

Мотивите им – че няма да могат да завършат домашните си по друг предмети, че

социалният им живот ще пострада, че приятелите и семейството им ще се стреснат. 

Ханкок се предава.

Но напълно възможно е интернет да изчезне в дадена държава или в целия свят за известно време. Кибератаки, увреждане на дълбоководните кабели, които пренасят данни от континент до континент, и дори решение на някои правителства може да остави хората офлайн.

Египет направи последното по време на Арабската пролет в опит да затрудни протестиращите, Турция и Иран са вършили подобни неща, за Китай се носят слухове, че също има "червен бутон" за интернет. Американски сенатори са предлагали да се създаде такъв и в САЩ, за да защитава държавата от хакери.

Икономическите последствия няма да са прекалено страшни, 

твърди Скот Борг от United States Cyber Consequences Unit – организация, която анализира до какви последствия могат да доведат кибератаки срещу САЩ.

"Макар някои бизнеси – хотелите, авиолиниите, брокерските фирми – да понасят финансови щети, те не са много големи", когато става въпрос за спиране на интернет за по-малко от четири дни, казва Борг.

Основното последствие е, че хората просто ще изостанат с работата. 

"Те биха вършили същото, каквото и с интернет, но просто с 2-3 дни закъснение", сочи той. "Икономиката може да се справи с авария, която на практика е един по-дълъг уикенд".

В някои случаи липсата на интернет дори увеличава продуктивността. Борг и колегите му установяват, че при липса на мрежи, продължаваща 4 часа или повече, служителите се заемат със задачи, които досега са отлагали.

"На майтап предложихме всяка компания да спира компютрите си 

за няколко часа всеки месец и да кара служителите си да се заемат с пренебрегваните си задължения", казва той.

В краткосрочен план пътуванията няма да бъдат тежко засегнати, стига "затъмнението" да не продължи повече от ден-два. Самолетите летят и без интернет, автобусите и колите също не се нуждаят от него.

Психологическите ефекти обаче може да са тежки –

хората по целия свят вероятно ще се чувстват изолирани и тревожни. 

"По-голямата част от интернет същестува с една цел – да ни позволи да комуникираме един с друг", казва Ханкок. "Свикнали сме да можем да се свържем с всекиго, навсякъде и по всяко време. Неспособността да го правим ще бъде обезпокоителна".

Борг също признава за този ефект. "Когато осъзная, че съм забравил смартфона си, се чувствам почти гол", казва. "Започвам да си мисля "Знам ли всъщност къде отивам? А ако колата ми се развали? Дали ще убедя някого да ми даде телефона си, за да се обадя за помощ?"

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини