От х:

Днес в x:

Учени успяха да обяснят халюцинацията

Халюцинациите, които някои хора изпитват, може да са резултат от естествен процес, използван от мозъка, за да придаде смисъл на света, пише IFL Science, цитиран от обекти.бг. Образи и звуци, които не съществуват, могат да бъдат генерирани поради навика на мозъка да предвижда какво се очаква да стане, като по този начин биват запълвани празнини в реалността, сочи изследване на учени от Уелс.

Става дума за способност, която позволява на човека да разпознае бързо движеща се черна форма в хола си като котка, въпреки че образът е малко повече от размазан.

"Визията е конструктивен процес - с други думи, мозъкът ни се опитва да възпроизведе света, който виждаме. Той запълва празните места, пренебрегвайки нещата, които не харесваме, и ни представя един образ на света, който буквално е бил редактиран, за да съвпадне с нашите представи", обяснява Кристофър Тойфел от Университета на Кардиф.

Разбира се, подобна система за предвиждане не може да е безгрешна и в резултат на това се появява един феномен като халюцинациите. Според учените обаче, един човек с психични разстройства може да изпитва много по-сериозни халюцинации от останалите. Точно това кара специалистите да се опитат да разберат дали тези процеси на предвиждане могат да се превърнат в основни виновници за подобни болестни състояния.

Така учените заедно със свои колеги от университета в Кеймбридж провел експеримент с цел да бъде установено дали хора с психотични тенденции са по-добри в умствено запълване на липсващи части от картината.

На участниците били показани черно-бели изображения, които изглеждали почти като набор от линии и петна, докато не бъдат видени пълноцветните оригинали. След като картината бъде завършена е възможно да се разпознае какво представляват очертания.
Оказало се, че хората с ранни признаци на психоза се представили по-добре от хората, които нямат психични заболявания.

"Всеки един от нас има психичния апарат, който би го накарал да вижда, пипа и чува неща, които не съществуват. Това защо някои хора са по-податливи на такива неща от други е много комплексна история, в която играят роля и генетични и природни причини", допълват учените, които вече се готвят да продължат със следващия етап на изследването.

Източник: http://www.blitz.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини