От х:

Днес в x:

Колежанин превърна хондата си в самоуправляващ се автомобил за едва 700 $

Вече не е нужно да си купувате новия модел на Тесла, за да се възползвате от предимствата на автономното шофиране. Колежанин от Небраска откри начин да превърне хонадата си в самоуправляващ се автомобил за едва 700 долара.

Бревън Йоргенсън използвал безплатни планове и софтуер достъпни в интернет, за да създаде оборудване за автономно шофиране, способно да контролира спирачките, волана и педала за газта на автомобила, както и да забелязва всички възможни препятствия по пътя.

Йоргенсън бил един от изпитателите на Comma.ai - печално известен стартъп в областта на автономното шофиране, който предизвика немалко противоречия миналата година.

Студентът изпробвал своята самоуправляваща се Хонда Сивик за пръв път през януари и тя се справила блестящо.

Софутерът и плановете са разработени от Comma.ai, те ги качиха в интернет, след като не успяха да спазят обещанието си да предложат на клиентите технология за автономно управление на коли, за по-малко от 999 долара до края на 2016.

Комплектът, наречен Comma One бе истинско разочарование, защото се оказа че е съвместим с едва два модела коли.

През октомври 2016, молба от Американската администрация по пътна безопасност към създателите на проекта за предоставяне на специфични протоколи за безопасност с информация за това как технологията ще гарантира безопасността на редовните водачи, доведе до отмяна на плановете. В отговор на искането, основателят на Comma.ai Джордж Хотц написа в Туитър, че “предпочита да прекара живота си в разработване на невероятни технологии, отколкото да си има вземане-даване с регулаторни органи и адвокати.”

Непосредствено след това компанията осигури свободен достъп до технологията, като я качи на сайта си, заедно с планове за хардуерен модул, съвместим с нея. Сега достъпният комплет е известен като Comma Neo.

“Ние не изпращаме на клиентите си продукт. Ние им осигуряваме софтуер, единствено с изследователска цел. Не предлагаме никакви гаранции”, обяснява Холц.

За щастие на Йоргенсън, Хонда Сивик е един от двата модела, съвместими с технологията. Другият е 2016 Acura ILX. Така той имал възможност да създаде оборудване за самоуправление на автомобил, използвайки плановете и софтуера Comma Neo.

След като купил части на стойност 700 долара, той разрабоил комплекта от нулата.

Neo се състои от смарфон OnePlus 3, оборудван с общодостъпният софтуер Openpilot, разработен от Comma, платка, свързваща устройството с електрониката на автомобила и корпус, принтиран чрез 3-D принтер.

След серия проблеми, които били отстранени с помощта на пачове от Comma.ai, комплектът заработил като ранната версия на режима AutoPilot на Тесла и бил в състояние да поеме контрола върху волана, спирачките и педала за газта, докато едновременно с това следял обектите около автомобила.

Но дали направата на собствен самоуправляващ се автомобил е законна ?

Професорът по право Брайън Уолкър Смит от Университета в Южна Каролина, обяснява че макар националната агенция по пътна безопасност да издава строги насоки за компаниите, които искат да продават самоуправляващи се автомобили, националните закони не засягат потребителите, които искат да усъвършенстват колите си.

В момента потребителите разполагат с достатъчно свобода да оборудват автомобилите си с технологии за самоуправление, поне в САЩ, но това не означава, че застрахователните компании ще покрият щетите, ако се забъркате в неприятности.

Самоуправляващият се автомобил на Йоргенсън все още не е тестван от независим орган, затова ще трябва да се доверим на думите му относно способностите на колата.

Въпреки че Холтц даде ясно да се разбере, че технологията е по-скоро усъвършенствана помощна система за водачи, и че тя няма да превърне автомобила ви в автономно превозно средство, никой не може да предвиди до каква степен водачите ще решат да се възползват от нея.

На нас ни остава да се надяваме, че хората достатъчно умни да използват пълноценно софтуера на Comma.ai, няма да направят нещо неразумно.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини