От х:

Днес в x:

Борим корупцията само под натиска на ЕС

България продължава да се лута между обещания за реформи и липса на резултати. Това се казва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, който беше оповестен на кръгла маса, посветена на корупцията.

Това е довело до гражданска апатия и продължителна липса на доверие в държавните институции, се казва още в документа.

Според експертите пътят на Румъния и България към ефективното разрешаване на управленските проблеми е утежнен от отслабването на европейските механизми за контрол, продължаващата тенденция за затихваща вътрешна политика на сближаването и частичната загуба на авторитет от страна на ЕС.

Десет години след приемането на България и Румъния в ЕС, проблемът с корупцията продължава да бъде определящ за статута на двете държави, се казва в становището на центъра.

Според анализаторите системният проблем с корупцията остава предизвикателство номер едно в България и Румъния не само по отношение на финансови загуби, но и във връзка с невъзможността за провеждането на устойчиви реформи в сферата на доброто управление.

"През последните седмици погледите бяха насочени към демонстрираната гражданска инициативност и енергия срещу корупцията в Румъния, но дори там е все още рано да се говори за устойчива промяна", категорично заявява докладът.

Анализ на евросредствата за антикорупция в България (за периода 1998 - 2015 г). разкрива, че българските правителства отделят внимание и ресурси за антикорупционни инициативи единствено в случаите, когато страната трябва да изпълни определени условия на ЕС или е на прага на важни събития за европейската й интеграция.

В рамките на предприсъединителния процес, финансовата подкрепа за антикорупция расте отчетливо в два конкретни случая - в самото начало, при стартирането на предприсъединителните програми; и непосредствено преди подписването на Договора за присъединяването през 2005 г.

След като пълноправното членство на България стана факт, финансирането за антикорупционни проекти достига своя връх в началото на 2010 г., което съвпада с изтичане давността на предпазните клаузи, предвидени в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

С изключение на тези пикови периоди, България е отделяла ограничен ресурс за антикорупция.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини