От х:

Днес в x:

Герджиков: Няма натиск над Костов, няма да бламирам министър

Няма политически натиск при уволнението на главния секретар на МВР Георги Костов, решението е на вътрешния министър.

Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков пред „24 часа“ по повод обвиненията на Костов, че и той, и министър Пламен Узунов са го притискали да си подаде оставката и е бил заплашен, заради което е подал сигнали в прокуратурата. 

„Министърът е намерил сериозни закононарушения в дейността на главния секретар на МВР. Предполагам никой не очаква аз да бламирам вътрешния си министър. Следователно няма как да очаквате такова нещо от мен“, категоричен бе Герджиков.

Вчера прокуратурата съобщи, че е започнала проверка на случая, за да установи дали има изнудване, принуда или злоупотреба със служебно положение, както и правомерно ли е освобождаването на Костов. Вече са били извикани министър Узунов и шефовете на Инспектората и "Вътрешна сигурност" в МВР, които са дали писмени обяснения. 

Не е ясно дали премиерът също ще трябва да бъде разпитан.

Самият Костов и днес продължи с обвиненията, че е уволнен незаконно и това е политически натиск. 

"Уволняват ме по донос и срещу мен са активирани сведения от служители, научих, че ме отстраняват в щаба за разкриване на убийството в Борисовата градина", каза той.

Вчера Костов заяви, че няколко бивши негови подчинени изведнъж са подали сигнали, че са били притискани от него да напуснат. Твърди се, че това се е случило още през 2015-2016 г. и в жалбите на въпросните бивши полицейски шефове се казва, че той ги е викал и настоявал да си подадат оставките заради "политическа поръчка" или заради това, че "министър Румяна Бъчварова имала политически натиск". 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини