От х:

Днес в x:

Румъния пратила на съд за корупция 1270 души за година

1270 души са изпратени на съд за корупция в Румъния през 2016 г., обяви главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши.

Данните от годишния й отчет, обявен вчера, са цитирани от информационните агенции и обобщени от в. "Сега".

Сред предадените на правосъдието, има трима министри, шестима сенатори, 11 депутати, 47 кметове, 16 магистрати и 21 мениджъри на държавни компании.

Миналата година румънските съдилища са произнесли окончателни присъди на 880 обвиняеми за корупция.

Зад решетките

Осъдени са един депутат в Европейския парламент, министър, сенатор, 7 народни представители, 5 председатели на общински съвети, 28 кметове и много други.

Около 40% от осъдените рушветчии са пратени зад решетките. Едва 10% от изправените пред съда са били оневинени. Освен това магистратите са наредили да бъдат конфискувани общо 226 милиона евро от осъдени за вземане на подкупи.

"Резултатите показват, че корупцията в публичните институции се проявява чрез едни и същи повтарящи се действия. Една трета от изправените пред съд заемат мениджърски постове, позиции в държавни институции или други важни постове", заяви Кьовеши.

Щети за 260 милиона евро

Тя подчерта, че без превантивни мерки и контрол в обществените институции, гражданите ще продължават да страдат от корупция.

Над една четвърт от обвиняемите, изправени пред съда през 2016 г., са заподозрени в злоупотреба с власт. Щетите, които са нанесли, възлизат на около 260 млн. евро, според данните, представени от Кодруца. Тя каза, че разследващите са открили големи слаби места в системата за обществени поръчки. 

"Разкрихме случаи, при които определени стоки са закупувани на цени между 50% и 800% по-високи от реалните. Може ли да се смята за грешка, когато се купува стока, чиято цена е надута с 800%?", риторично попита шефката на румънската антикорупционна агенция.

Корумпирани румънци пазарували имения в Испания и Франция

Запор над имоти във Франция и Испания за четири милиона евро е наложила антикорупционната агенция в Румъния, съобщи сайтът Зиаре, цитиран от БТА.

Мярката на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) тежи върху два имота във Франция за над 3,5 милиона евро и два имота в Испания за над 500 000 евро.

Блокирани са освен това сметки в Кипър, Германия и Швейцария.

Информацията бе огласена вчера от главния прокурор на НДБК Лаура Кодруца Кьовеши, която представи годишния отчет за дейността на прокуратурата през 2016-а.

За възстановяване на щетите от корупционни престъпления м. г. са били предприети мерки за запор за общо 667 милиона евро. Според Кьовеши това е със 72% повече отколкото в предходната година.

Тя каза, че в много дела, по които работи НДБК, са замесени лица, които получават огромни печалби. Именно те придобиват собственост в други държави или откриват банкови сметки в чужбина.

"Нито един нарушител не трябва да се чувства сигурен, независимо къде е скрил парите", заяви шефката на антикорупционната агенция.

Кьовеши съобщи, че НДБК е изпратила над 80 съдебни поръчки в чужбина за представяне на доказателства или идентифициране на собственост.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини