От х:

Днес в x:

Над 450 мартеници, изработени от деца от цяла България се бориха за наградите в конкурса "Да вплетем България в Европа"

    В конкурса беше изпратена и мартеничка от далечна Испания, което го направи и с международно участие, похвалиха се организаторите от ОИЦ

    Изложба на мартеници, изпратени за конкурса "Да вплетем България в Европа", беше открита днес в една от залите на Историческия музей в Смолян. Конкурсът беше обявен от Областния информационен център преди месец , а днес победителите в конкурса бяха наградени. В творческата надпревара се включиха над 220 деца от първи до осми клас, разделени в три възрастови групи, а на адреса на Областния информационен център в Смолян пристигнаха над 450 мартеници от цяла България, включително и от чужбина.


    За Баба Марта изработените мартенички ще бъдат подарени на социални домове, представители на Европейската комисия и други институции.
    Конкурсът за детски мартеници е съвместна инициатива на Областния информационен център и Регионалния исторически музей в Смолян. Свързан е с 10-годишнината от присъединавянето на България към Европейския съюз и затова мотото му не случайно е Да вплетем България в Европа. 
    „Искахме да накараме младите хора наистина да решат с какво нашите обичаи се вплитат в европейските, как бихме могли да постигнем свойто отношение към Европа, какво можем от нашите традиции да дадем на Европа“, обясни Цветанка Генчева - директор на Областен информационен център-Смолян.

    „Първата мартеничка дойде от далечна Испания, нашия конкурс се получи международен, с участието на Испания, след това дойдоха и други от области на страната, от Разград, от Шумен от Варна, като наши гостуващи мартенички са. Всички останали са от област Смолян, най-голямо е присъствието на община Баните, те са най-изявените, след това е Златоград, там са и най-много наградените, тъй като участието е най-масово“, каза още Генчева.
    Журито действително е било затруднено да определи призьорите. Така специалната награда на конкурса спечели първокласничката Божидара Кехайова от Златоград. Нейната мартеница е придружена и с послание. Във възрастовата група първи-четвърти клас първото място е отредено на Божидара Драганова от Златоград, на второ място е Михаил Данчев, на трето - Любомир Павлов. В тази група има и допълнителни награди:

    -за традиционна българска мартеница на Иван Трифонов, за оригинална идея на Рая Илийкова, Кристина Караджова, Денис Халил, Даниела Димитрова, за приложно изкуство на Николай Тодоров и Анастасия Юнакова, за оригинално хрумване на Яница Чиева.

    В групата пети-шести клас първо място спечели Илияна Чаушева от Смолян, на второ е Ивона Кирова, а на трето Антон Стоянов. Награда за оригинална идея получи Виктория Ирикова, а за авангардна идея-Димитър Ангелов.

    Във възрастовата група седми-осми клас първото място беше отредено на Славей Комитов от Баните. На второ място е Пламена Терзийска, а на трето Габриела Руженова. Наградите бяха връчени от заместник-кмета на Смолян Марин Захариев.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини