От х:

Днес в x:

Ще разбиваме градоносните облаци и чрез самолети

От 2018 г. селско-стопанската авиация ще атакува градоносните облаци и чрез самолети. Това става ясно от проект на Постановление на Министерския съвет, предложено от служебния министър на земеделието Христо Бозуков. Към момента противоградовата защита се извършва само по ракетен способ

Правителството трябва да приеме решение, с което да увеличи противоградовите ракетни площадки с 32, както и да премести една от тях. Към момента у нас действат 198 противоградови ракетни площадки, отбелязва БГНЕС.

Всяка площадка представлява опасна зона във въздушното пространство на страната. Действащите към момента площадки са с точно определени географски координати, в които се ограничава въздухоплаването. По отношение на предвидените за въвеждане в експлоатация за началото на активния сезон по градозащита през 2017 г. нови ракетни площадки са извършени всички необходими действия по предоставяне на права на управление и са определени точните им координати.

Това от своя страна създава задължение за промяна на нормативната база. Тази промяна е необходимо да бъде извършена в максимално кратки срокове, тъй като след влизане в сила на тези изменения, те трябва да бъдат вписани в ежегодния бюлетин Aeronautical Information Publication (AIP), издаван от Международната организация за гражданска авиация, който се издава през месец март всяка година, за да влезе в сила от месец юни на съответната година. В случай, че новите площадки за противоградова защита не бъдат включени в бюлетина AIP, те няма да бъдат въведени в експлоатация през 2017 г., а това от своя страна ще доведе до компрометиране на противоградовата защита, уточняват от Министерството на земеделието. 

Очакванията са, че след увеличаването на броя на ракетните площадки и включването на селскостопанската авиация, около 90% от земеделските земи на територията на страната ще бъдат защитени от градушки.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини