От х:

Днес в x:

Ще има ли нов бежански лагер в Хасковско

    Новината за изграждане на нов временен лагер за бежанци в региона, оповестена от областния управител Минко Ангелов, нажежи страстите в Хасково. Последва лавина от взаимни обвинения между новоназначения и стария губернатор.

    Основният спор е кой всъщност е поел ангажимента за изграждане на нов бежански лагер.

    Затова Haskovo.net поиска от областната администрация кореспонденцията им с МВР, координатор по споразумението за 20 млн евро безвъзмездна помощ, отпусната от Европейската комисия. Цялото наименование на споразумението е “Укрепване на националния капацитет на Република България в областта на убежището и миграцията”

    То е подписано от българска страна на 5 октомври 2016 г. и е с продължителност 12 месеца. Отговорен координатор е МВР, а бенефициенти са Агенцията за бежанците, международната организация за миграция, областните администрации в Хасково и Ямбол и Българския червен кръст.

    Сканирано копие на Споразумението е качено на сайта на МВР на английски и е доста обемисто. Можете да го видите тук.

    В него освен всичко друго е предвидено изграждане на временни лагери за настаняване на мигранти, до 4 месеца, с общ капацитет 3000 души. Не е посочено къде ще се намират тези площадки.

    За да се стигне до подписване на това Споразумение с ЕК е необходимо всички бенефециенти да упълномощят министъра на МВР като главен координатор да го подпише, с което декларират, че са съгласни да усвоят средствата и да изпълнят условията по него.

    Тогавашният областен управител Станислав Дечев подписва такова пълномощно на 27 септември 2016 година. То съдържа само общи фрази и няма никаква конкретика. Можете да го видите на снимките в превод на български.

    На 28 ноември 2016 година Дечев получава проект за Партньорско споразумение с МВР, а с подписването му на практика регионът се присъединява към проекта и може да получи авансово средства. Дечев го подписва. В него обаче няма никаква конкретика, не се споменава изграждане на нов бежански лагер, няма някакви суми.

    Междувременно става ясно, че тогавашният областен управител на Ямбол Димитър Иванов подписва подобно Партньорско споразумение, в което поема ясен ангажимент за изграждане на временен кризисен център. То е парафирано на 19 декември, а дни по-късно областната администрация в Ямбол получава първия транш от 1.1 млн. лв. В Партньорското споразумение, по информация на новия губернатор на Ямбол Георги Чалъков пише: „Областна администрация Ямбол отговаря за осъществяване на заложените дейности и неправомерното усвояване на финансови средства съгласно разпределението по проекта за дейности – подготовка на терени за изграждане на временни кризисни центрове; изграждане на комуникации, ток , ВиК и др.; текущи разходи за опериране на временни кризисни центрове за настаняване на 1000 души за 4 месеца – осигуряване на храна, командировъчни за 10 служители, транспортни разходи, електроенергия, вода, медицински санитарни консумативи и оборудване, дезинфекционни материали, комунално и битово осигуряване, наем на 50 броя временни химически тоалетни, доставка на лични предпазни средства, легла, матраци, постелъчен материал” и всичко необходимо за функционирането на такъв временен кризисен център.

    В началото на февруари Станислав Дечев е освободен от длъжност и за областен управител на Хасково е назначен Минко Ангелов. На 21 февруари той получава нов проект за Партньорско споразумение, в което пише: ”Областна администрация в Хасково отговаря за осъществяването на заложените дейности и правомерното усвояване на заложените средства съгласно разпределението в проекта, както следва:

    - подготовка на терени за изграждане на временни кризисни центрове, изграждане на комуникации (ток, Вик и др.). Посочените разходи в размер на 1 597 497.44 лв. са планирани в ред 26 от бюджета на проекта.

    (ред 26 от бюджета на проекта можете да видите в сканираното копие на Споразумението в линка по-горе, като бюджетът е даден в таблици по-долу в текста му.)

    - Разходи за командироване на 20 служители. Посочените разходи в размер на 144 729.20 лв. са планирани в ред 24 на бюджета.

    - текущи разходи за временни кризисни центрове за настаняване на 2000 души – храна, транспортни разходи, електроенергия, вода, отопление, медицински и санитарни консумативи, медикаменти, дезинфекционни материали, комунално и битово осигуряване, доставка на лични предпазни средства. Посочените разходи в размер на 3 755 136 лв. са планирани в ред 40 на бюджета на проекта.”

    Този втори проект за Партньорско споразумение между МВР и областната администрация е в съответствие с разговора, воден на 14 февруари, в присъствието на зам.-министъра на вътрешните работи Емил Ганчев и областният управител Минко Ангелов. Това става ясно от кореспонденцията между МВР и областната администрация.

    След като бе разпространена новината за изграждане на нов кризисен център за бежанци в Хасково, както и острата реакция на обществото, Минко Ангелов заяви, че няма да бърза да подпише това Партньорско споразумение с МВР. Той заяви, че ще търси начини тези средства да се прехвърлят по други пера, като подобряване на условията във вече съществуващите центрове за бежанци.

    Новият губернатор на Ямбол също търси начин за отлагане на новия кризисен център след протестите на хората от Бояново и Елхово.

    Остава обаче въпросът как България ще изпълни своите ангажименти по споразумението за безвъзмездна финансова помощ, в което  страната е поела задължение за изгради такива временни кризисни центрове за 3000 души.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (33)

    • 1
      Ле
      ЛЕНЧЕТО
      61 -41
      15:43, 23 фев 2017
      А Ясно ли е сега кой пак вдигна темата с бежанците - Минко Ангелов дето уж не е от БСП. Стана ли Ви ясно? Минко бше готов едни пари да забърше обаче го спипаха ..и сега се чуди как да се оправи. ама нормално това си е БСП . Как не го досрамя да топи ГЕРБ? Ам в комунист срама няма! Никога повече БСП. Те направиха лагера в Харманли, всички проблеми на нашата държава идват от БСП. Непрекъснато играят по носталгията на хората по младините им и тия пенсионери яко гласуват за тях... нещо като телефонните измамници. Не знам вече как да обяснят на пенсиите за измамата и все се хващат и мятат през терасите с кръв и пот събрани левчета. И сега един път те питат кой да управлява и ти да гласуваш за измамникаВ прав текст ви казва лъжа Ви...и пак
      • Пи
        Пиночет
        35 -19
        18:18, 23 фев 2017
        И след последвалото гражданско недоволство,изведнъж на пресконференция се появява хасковският кандидат-депутат Елена Йончева и с ентусиазъм и надежда съобщава на каракудите ,че ще ги брани от бежанците. ...Друго ако не могат другарите комунисти, то да лъжат и манипулират са го превърнали в изкуство,висш пилотаж така да се каже. ..Само че , господа лъжци -комунисти, вече все по -малко глупаци ви се вързват. Тя и природата си върши работата.
      • Ха
        Харманлиец
        19 -7
        00:09, 24 фев 2017
        Ленче, като човек, живеещ в Харманли, бих искал да ти кажа, че плещиш глупости!
        Пренебрежимо е - толкова акъл ти е оставила сляпата вяра във вожда!
        Лагерът в Харманли бе създаден точно с едни такива мъгляви формулировки "разчистваме площадка за всеки случай" и едни 200 хил.лв.! Формулировката - от Боко и Цвъки, усвояването - от Иренка!
        Сполай ти за напъна и лека нощ! Без да съм фен на БСП!!
      • Ха
        Харманлиец
        18 -7
        00:13, 24 фев 2017
        "В него освен всичко друго е предвидено изграждане на временни лагери за настаняване на мигранти, до 4 месеца, с общ капацитет 3000 души. Не е посочено къде ще се намират тези площадки.
        За да се стигне до подписване на това Споразумение с ЕК е необходимо всички бенефециенти да упълномощят министъра на МВР като главен координатор да го подпише, с което декларират, че са съгласни да усвоят средствата и да изпълнят условията по него.
        Тогавашният областен управител Станислав Дечев подписва такова пълномощно на 27 септември 2016 година. То съдържа само общи фрази и няма никаква конкретика. Можете да го видите на снимките в превод на български."

        Тъй: Ще ми се да попитам "Какво очаква Станислав Дечев с подписването на това пълномощно?" Бил е несъгласен и е играл на тото или?.. Малко не го разбирам...
      • Xa
        xa xa xa
        19 -10
        06:37, 24 фев 2017
        От всичко написано и казано е ясно едно: Ако на 28 ноември 2016 година бившият областен управител от ГЕРБ Станислав Дечев не е подписал проекта за Партньорско споразумение с МВР, с което на практика регионът се присъединява към проекта за бежанските лагери, днес тази тема изобщо нямаше да се дискутира.
        ГЕРБ колкото и да се опитват да обърнат нещата в тяхна полза, фактите са ясни: Проблемът е стартирал с подписите на Дечев! А новият областен Минко Ангелов е поставен пред свършен факт! Под документите не стои нито един негов подпис.
      • Мо
        Може, ама не си съвсем прав
        4 -1
        09:31, 24 фев 2017
        По-скоро на БСП кадрите не са подготвени (или са) и за това се случва така
        От 17.04.2014 година на Министерския съвет с премиер Пламен Орешарски е одобрен план за изпълнение на допълнителни мерки с повишаване на готовността за реагиране при очакван засилен миграционен натиск по границите на Република България, април - декември 2014 г.
        Решение №467 от 03.07.2014 година Министерския съвет взема решение за изграждане на фургонно селище за 450 човека с прилежаща инфраструктура и палатков лагер за 800 човека в центъра на ДАБ в Харманли.
    • 2
      Ге
      Гечев и Изтечев
      40 -2
      15:44, 23 фев 2017
      Избирайте управници, които остават в съзнание въпреки, че са видели голяма сума пари за крадене! Всички, които подписват тези предателски "дарения" или както там ги формулират 30-те сребърника, са за убиване с камъни, по ислямски, за тренировка.
      • Ма
        мастикаджия
        6 0
        09:52, 24 фев 2017
        Абе тая там с капата ,журналистка ли е ,каква е?
        Що не си свали грозната капа?Все пак е в учреждение..................
        Бати и журналята!
    • 3
      Ил
      Илена Цончева
      34 -9
      15:45, 23 фев 2017
      Оле майко ,тези от масата ли ще ни представляват и ще ни бранят !С цветя и обещания ли ?Или те имат нещо друго в предвид да увеличават населението на България с тези бежанци ..аххахахахах.
      Положението става грозно , няколко дами са се събрали на кафе да си говорят по сериозни теми .
      Според гражданите на Хасково ,кой от всички тях има смелостта да ни защити и с какво ?Време е да осъзнаем ,че тези хора от снимката идват и си отиват за месец два с ясната цел да вземат нещо а разрухата след тях друг ще я оправя ! И въпроса е КОЙ? Останалото оставям на Вас , зрителите :) Спители ? Скоро няма да можем да спим спокойно .....
    • 4
      Гр
      Гражданин на Хасково
      57 -5
      15:47, 23 фев 2017
      Ако се приеме подобно БЕЗУМНО решение за строителство на бежански лагер в Хасково, ще има и лавина от протести и безредици в града!!!!
      • Ds
        dsdfs
        26 -6
        17:57, 23 фев 2017
        Даже няма какво да чакаме ами направо да действаме.Да се организира протест в най скоро време пред областния.
    • 5
      Ев
      Евала бе Минко!
      44 -25
      15:56, 23 фев 2017
      Всичко вече е ясно! Ясно е кой лъже и кой се готвеше да ни натресе бежанците. Това е Минко Ангелов! Как ще организира честни избори не ми е ясно. Още повече че пряко се намеси в кампанията с лъжи и клевети по адрес на един от кандидатите - Станислав Дечев.
    • 6
      Ра
      радвам се
      22 -8
      16:11, 23 фев 2017
      Не 3000 бежанци ,а 30000 да приеме Хасково.Мисля че хората го заслужават.Не се притеснявайте продължавайте да ги лъжете,хасковлий го обожават,за тях лъжата е истина.
    • 7
      Ми
      мити
      42 -13
      16:13, 23 фев 2017
      Какво излиза сега стария областен не подписал,а ноеия се впрегнал щот има едни пари...да ги прибере......завалия
    • 8
      By
      bydlo
      16 -8
      16:18, 23 фев 2017
      Тоя проблем е дреболия - днес медиите цял ден реват че няк'ъв чичка не можал да си допие ичкията на секретарското място.
      • Не
        Не
        13 -9
        16:28, 23 фев 2017
        Някъв чичка ни е съгражданин и поне от местен патриотизъм трябва да не го плюем.
    • 9
      Go
      gogo
      39 -13
      16:19, 23 фев 2017
      Браво бе Минко, Дечев се дърпал па ти още като видя два лева и скочи да строиш
    • 10
      Ми
      Минка
      35 -12
      16:33, 23 фев 2017
      Евала бе Минко!Направи ни на маймуни.Сега просто трябва да се свреш под бюрото и да мълчиш!И тоя тъпак ще ми организира избори!Срам!БСПетоооооооооооооооо що мълчи?
    • 11
      Ид
      Идеали
      36 -11
      16:36, 23 фев 2017
      Минко анекси се променят ама трябва да си подготвен и да знаеш какво правиш.
    • 12
      Дя
      дяд Минко Мнимко
      38 -11
      16:51, 23 фев 2017
      МИнко ти си баш ДЕМО версия на областен управител, Дечев подписал пък не бил подписал, пък ти се объркал. БСП смешни станахте, това ли ви е Костинброд 2, Боже Боже колко сте откъсани. Спряхте САНИРАНЕТО!!! Хасковлий не спете, ометете ги тия смехурковци. МИНКО ПРЕЗИДЕНТ ПРЕЗИДЕНТ!!!
    • 13
      По
      Позитано вика КуРнелия
      30 -14
      16:59, 23 фев 2017
      МинКо: кака КуРнелия
      кУрнелия: да Бат Минко какво има
      миНко: абе дават ми едни пари!? Ще ги взема.
      кУрнелия: вземай Минко после ще обвиним ГЕРБ
      миНко: Вече с тази тъпотия ще спечелим изборите, много сме хитри

      П.С
      Не спете хора!!!
    • 14
      Ян
      янко митев
      45 -28
      17:04, 23 фев 2017
      Чета писанията по горе и разбирам че са писани от гербаджии-------Дечев бил подписал първия път и напълно съгласен с ЛАГЕРА Когато дошло време за втори подпис и начало на строежа обаче ДЕЧЕВ го ИЗПЪРДЯЛИот обл управа И така Дечев се превръща в ГЕРОЙ а М АНГЕЛОВ който още не е ПОДПИСАЛ и не се знае дали ЩЕ ПОДПИШЕ се превръща в ЖЕРТВЕН АГНЕЦ Еееееееее така не става Ако подпише може и на кръст да го разпънем ама да слагаме тигана преди да е уловена рибата
      • Gi
        GILOTINA
        30 -16
        17:18, 23 фев 2017
        Не ти е станало ясно, Янко! Няма първи и втори път. Споразумение за партньорство се подписва веднъж! И там ангажимент да се изгражда лагер в Хасково няма! Ямболията си е дал г*за още тогава. Сега новия (под натиска на министъра на БСП) ще подпише изменение на това споразумение, с което ще втрапончи още един център в Хасково. Знам, че не ти е приятно Янко! Не ти е приятно и че изхвърлиха твоя узунджовски господар. Ама колкото и да се пънеш не можеш да измениш фактите! А Станиславчо е имал дупе. Не е лесно да откажеш на министър на вътрешните работи, а явно точно това се е получило при първото споразумение. Тая кака се е опитвала да ни продаде. Добре, че ГЕРБ е шкантираха в трета глуха!
    • 15
      Ми
      Минев
      35 -28
      17:07, 23 фев 2017
      Май всички забравяте,че тези пари ги договори лично вожда на племето Боко от Банкя!Проглуши ни ушите за едни милиони дето ЕС дава за лагери за бежанците...
      • Ми
        Милинка
        2 0
        16:34, 25 фев 2017
        А Минев не говори така Бого нали знаеш че и теб те следи. Той всичко прави.
        Ама удобно изтърваш да кажеш, че и блока ти санира Боко, че ти съживи икономиката, че ти оправи инфраструктурата и мн други неща.
        Ама защо да си казваш нали БСП-то нищо не прави и за тях няма какво да кажеш.
    • 16
      Ма
      Маали
      25 -10
      18:13, 23 фев 2017
      Значи има договорена храна, транспортни разходи, електроенергия, вода, отопление и тн.
      А на Минко видя възможност и ни договори център
    • 17
      Ко
      Котев
      39 -23
      18:17, 23 фев 2017
      След герб винаги има потоп. Подписвали, обещавали, подлагали гръб за потупване и накрая крадеца вика дръжте крадеца. Да ги изритаме веднъж за винаги. Бойко е типична мутра. Не може в нормална държава Делянчовци да бъдат министри.
    • 18
      За
      За силата на духа го правя
      29 -2
      18:20, 23 фев 2017
      Най-мразя продажници. Поне да беше стоял от едната страна на барикадата, а ти се люшкаш ляво-дясно и не знаеш на къде да хванеш. Ама по-срашното е, че от никъде не те искат.
    • 19
      Ис
      ИСТИНАТА ГОРЧИ
      37 -22
      19:19, 23 фев 2017
      Няма да гласувам за ГЕРБ,поради лъжите на Станислав Дечев,той не е подходящ за депутат,също така и Делян Добрев с присъдата му не става депутат.
    • 20
      Ин
      инж. Радостин Ламбрев
      16 -5
      19:28, 23 фев 2017
      Явно ми се размина, няма да ме махат от пътното! Урррррррааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа!!!! Тоя Минко ми идва да го разцелувам!
    • 21
      Сл
      СЛУЧАЙНО?
      19 0
      20:26, 23 фев 2017
      Гласувайте за когото си пожелаете, ама мислете как така изведнъж скандал-поръчка Добре се разследва на изборите за президент. Идват избори скандал-поръчка Дечев не знам си кво. Кой има силата да прави такива поръчки. Кой раздава картите. И тогава разправяй кой лъже и кой не!
    • 22
      Qw
      Qwerty
      6 -6
      12:17, 24 фев 2017
      Кръшков , какъв разследващ журналист си когато неможеш или неискаш да изкараш истината значи имай малко аналитичен подход.Значи Станислав Дечев подписал пълномощно на Румяна Бъчварова за партньорство по проект за изграждане на кризисен бежански център в област Хасково ,а ти го представяш че той бил подписал пълномощно за нещо виртоално айде правиш ни на балъци така можеш да лъжеш бабите на село,но така е когато на вашата медия предстои да си прекарват кабелите под земята на много занижени цени което зависи от ГЕРБ ! И още е-ТВ има договори за реклама и парса с общините на ГЕРБ!
    • 23
      Ха
      хасково
      3 0
      18:49, 25 фев 2017
      Тоя па лизач Миню Ангелов, на кого ли не се нагъзи , кого ли не облиза, егати алчното човече. БСП никога никой няма да глаува за вас с такива жалки боклуци за назначения акто този. По голям боклук от него явно нямаше.
    Последни новини