От х:

Днес в x:

Първата снимка на черна дупка (видео)

Учените обявиха, че телескопът Event Horizon (Хоризонт на събитията) ще заработи през април, а първата му цел ще бъде Стрелец A * - черна дупка на 26 000 светлинни години от Земята. Ако телескопът работи както се очаква, той ще даде първото фотографско доказателство за черните дупки, които отдавна са познати теоретично, но всъщност никога не са виждани.

Тайнствените черни дупки
Вярвате или не, всъщност никога не сме били в състояние да видим. Всички  снимки звездното небе с идеално кръгло тъмно петно ​​в средата? Това е просто работа на художник.

Въпреки че учените смятат, че има стотици, дори хиляди черни дупки в нашата собствена галактика, изключително трудно е да се докаже съществуването им. Те не могат да бъдат наблюдавани с телескоп, защото светлината изчезва, след като премине хоризонта на събитията. По-объркващото е, че учените не са сигурни как се образуват черните дупки.

Миналата година учени обявиха създаването на Event Horizon Telescope. Този мощен телескоп ще бъде в състояние да заснеме черни дупки. Сега учените обявиха, че устройството ще влезе в действие в началото на април. Ако то успее да заснеме поне един от тези мистериозни обекти, учените ще получат огромно количество доказателства и ще сме няколко стъпки по-близо до разбирането на тези въпроси без отговор.

Телескопът Event Horizon ще оперира чрез мрежа от радиоприемници, издигнати по цялата планетата. Между 5 и 14 април, ще бъде приложена техника, наречена много дълга изходна интерферометрия (VLBI). Приемниците ще събират радио сигнали, излъчвани от прецизно определена точка в пространството. Веднъж задействани, те ще бъдат насочени към черна дупка в нашата собствена галактика - Стрелец A*, който се намира на 26 000 светлинни години от Земята с хоризонт на събитията, разтеглен на 20 милиона километра в диаметър. Именно това ще можем да видим на изображението - хоризонта на събитията на черната дупка Стрелец A*. Терминът "хоризонт на събитията" означава границата, отвъд която връщането е невъзможно - включително на светлината.

Тя е там и скоро ще я видим
Въпреки че учените никога не са наблюдавали директно черна дупка, има съществени доказателства за нейното съществуване.

От една страна, влиянието, което Стрелец A* има върху околните звезди доказва, че нещо странно влияе на тяхните орбити. Същото се наблюдава при няколко други черни дупки, които теоретично съществуват в нашата Вселена.

Учените установяват наличието на черна дупка по радиацията, която се излъчва от областта. Изключително горещите рентгенови лъчи, които учените наблюдават там, са от изключително бързо движещия се диск от частици около дупката.

Телескопът Event Horizon е проектиран да разкрие тази дългоочаквани доказателства за съществуването на черна дупка. Изображенията ще поставят началото на нов етап в разбирането ни за Вселената. Но като се има предвид обемът на данни и времето, което ще отнеме обработката им, вероятно няма да видим снимка на черната дупка преди края на 2017 или дори началото на 2018.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини