От х:

Днес в x:

Единственият в света метален водород.......изчезна

Учени откриха Светия Граал във физиката миналия месец, когато физици от Харвардския университет обявиха, че успешно са превърнали водорода в метал – нещо, което изследователите се опитват да постигнат от над 80 години.

Те не само успяха да произведат ценния материл, но и да го задържат в стабилно състояние в лабораторията – това бе първата мостра на метален водород, появявала се някога на Земята. Сега екипът има лоши новини – пробата е изчезнала.

Металният водород бил съхраняван при температура близка до абсолютната нула, при изключително високо налягане, между два диаманта, в нещо като менгеме.

При последвалите тестове обаче, диамантите се счупили и оттогава изследователите не успяват да открият следа от металния водород.

Това не означава непременно, че е унищожен – пробата била с дебелина едва 1.5 микрометра и диаметър 10 микрометра – възможно е тя да се намира в стабилна форма някъде другаде.

Възможно е разбира се след спада на налягането, водородът да се е превърнал отново в газ – което би подсказало, че материалът не е стабилен при стайна температура – едно от предполагаемите му свойства.

Ръководителят на екип Айзък Силвера призна разочарованието си, но е категоричен, че сега ще се фокусират върху създаването на подобрена версия на изкуствените диаманти с надеждата да получат още една мостра на метален водород.

Но защо металният водород предизвиква такъв интерес ? Както подсказва името му той представлява метална форма на водорода.

Водородът е един от най-изследваните елементи във Вселената – в нормално състояние той няма нищо общо с металите. Не е лъскав, нито електропроводим.

През 1935, изследователи предрекоха, че при определени условия, водородът би могъл да придобие метални свойства.

Оттогава учените се опитват да получат метален водород в лабораторни условия – изключително трудна задача, като си има предвид какво какво абсурдно високо налягане е необходимо, за да се поддържа пробата в стабилно състояние.

Силвера и екипът му успяха да постигнат заветната цел през октомври миналата година, с помощта на два изкуствени диаманта образуващи нещо като менгеме.

С увеличаване на налягането, учените наблюдавали със собствените си очи как мострата става прозрачна, след това потъмнява и накрая става лъскава като метал.

Това бе истинска сензация, защото не само доказва валидността на концепцията, но и защото металния водород притежава изумителни свойства – той е свръхпроводник, способен да пренася ток без съпротивление.

Материалът съхранява толкова много енергия, че би могъл да се използва като най-мощното ракетно гориво създавано някога.

При първоначалния експеримент екипът използвал нискочестотен червен лазер, за да измери налягането и установил, че то варира между 465 и 495 Gpa – 4 милиона пъти по-високо от атмосфернота налягане и близо 20 пъти по-високо от първоначално предвиденото.

Страхувайки се да не унищожат пробата учените не измерили дали металния водород е в течно или твърдо състояние.

Не установили и дали материалът е електропроводим.

По тази причина се появиха съмнени дали екипът изобщо е получил метален водород, както твърди.

За по-нататъшните изследвания учените планирали да пренесат мострата до Националната лаборатория в Аргон. Преди изпращането и обаче, те използвали лазера, за да измерят налягането още веднъж.

Този път, енергията от лазера разрушила системата и предизвикала разпадането на единия от диамантите.

Учените възнамеряват да повторят експеримента и да убедят скептиците.

В предстоящите тестове, екипът ще използва друг вид синтетични диаманти, с надеждата те да се окажат по-стабилни

Учените са си научили урока и няма да чакат толкова дълго преди да извършат допълнителните измервания.

Стискаме им палци и ще следим резултатите.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини