От х:

Днес в x:

Съборът в Копривщица официално влезе в ЮНЕСКО

Съборът в Копривщица бе вписан в регистъра на ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство на церемония в Париж.

Генералният директор Ирина Бокова връчи на кмета на Копривщица Генчо Герданов сертификат. На церемонията присъства Ангел Чолаков, посланик на България във Франция и постоянен представител към ЮНЕСКО, и други официални лица.

Вече 50 години Съборът на народното творчество в Копривщица се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство.

В днешно време Съборът се организира за около 10 000 участници от различните краища на страната, включително и българи, живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълняващи български фолклор.

За мен това е голям празник, тъй като Копривщенският събор има не просто стара история, а той е един от много силните събития в живота на България, на всеки българин, посочи Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, цитирана от БНТ. 

"Нематериалното културно наследство е душата на всеки народ. Създавани векове наред, обичаите, занаятите, песните и танците формират културния облик и духовното битие на човечеството. Именно споделянето на тези традиции са основата, върху която се градят толерантността и взаимното уважение. Като връзка между миналото, настоящето и бъдещето на човечеството трябва да ги съхраняваме и предаваме", каза още Бокова.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини