От х:

Днес в x:

Арменците в Кърджали отбелязаха Деня на майчиния език,нацията издига в култ буквите от азбуката

    Арменците в Кърджали отбелязаха Международния ден на майчиния език с беседа за създаването на азбуката и отстояването на християнската вяра.Кръстът и буквите са вплетени във всичко,което арменците правят.Арменската азбука образува молитва към бога.Самият език е едно вълшебство.Великият Байрон изучавал арменски език във Венеция бил категоричен,че единствения език който бог чува е арменския.Това сподели в беседата си пред кърджалийци в читалище „Обединение” Ани Кеворкян.Проявата бе организирана от почетното консулство на Армения в Пловдив и клуба на арменците в Кърджали „Севан”.Присъства почетния консул Ехиазар Узуниан.

    Денят на майчиния език 21 февруари съвпада с честването от арменската нация на канонизираните духовници загинали в голямата Аварайска битка с персите в отстояването на вярата през 451 г.

      Най голямото съкровище,което арменците имат е знанието и азбуката.Затова и авторът на азбуката Месроб Мащоц е почитан като светец.Той твори графичната система не през годините на на арменско могъщество през II-III в.,а през 405 г.сл.Хр.,когато Армения е отслабена.

    И до днес във всички форми на изкуството се вплита букви от азбуката.Това става дори в танца.

    Децата се чувстват истински арменци,когато се поклонят на гроба на Месроб Мащоц.За съжаление трудно е когато живееш далеч от земята си да поддържаш пламъка на националното чувство.За децата ни е все по-трудно да усвояват и пазят арменския език,каза още Ани Кеворкян.

    Тя посочи,че освен със знанието и азбуката си арменците се гордеят с това,че са първи приели християнството за държавна религия през 301 г.сл.Хр.Подложени на натиск от Персийската империя да променят вярата си те се вдигат на бунт и излизат на неравна битка.Това става през 451 г. и тя е известна като Аварайската битка.В нея 66 000 арменци се изправят срещу 300 000 перси.Наред с мъжете са жени и деца,както и духовенството.Арменците дават  1034 жертви,всички те са канонизирани.

    Арменците честват датата на Аварайската битка 26 май,като ден на духовна и морална победа над езичеството.

    Заедно с арменците на бойното поле се сражават и ванатските българи.Корените на приятелството между двата народа са много древни,свидетелства историята.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини