От х:

Днес в x:

Успехът по математика зависи от настроението

Отрицателните емоции влияят на успешното усвояване на материала по математика. Такъв извод прави група учени в резултат от петгодишно изследване, обхващащо над 3 000 ученици.

Очакванията за успех и гордостта от постиженията помагат при справянето с учебните задачи, е заключението на изследователите. Математиката е била избрана неслучайно. Смята се, че този предмет предизвиква най-интензивна емоционална реакция сред учениците.

Емоционалната връзка
Анкети и лабораторни експерименти и по-рано са показвали как влияят отрицателните емоции върху успешното усвояване на математиката. Опитите да се изучат влиянието на положителните емоции дава противоречиви резултати. Международна група учени от Обществото за изследвания на развитието на децата (SRCD) провежда дългосрочен експеримент, за да измери връзката мезду очакванията, достиженията и оценките при различни, както положителни, така и отрицателни емоции. 

Оказало се, че в долгосрочен план емоциите и учебните постижения са свързани: отрицателното отношение е корелирано с по-ниска успеваемост, която от своя страна не е причина за радостни преживявания. Обратно, гордостта от собствените успехи и проявявания интерес към предмета се оказали свързани с по-добър успех през цялото времетраене на изследванията. Което е по-интересно -положителните емоции водели до по-големи успехи, отколкото високият интелект, съчетан с не особено ярка оценка на собствените резултати или липса на инерес.

Мащабно и представително изследване
Възоснова на предишни изследвания учените разграничили седем значими за тяхната работа чувства, които често и редовно предизвиква математиката сред учениците. В скалата влизат удоволствие от предмета, гордост, яд, вълнение, страх от излагане, скука и усещане за безнадежност. Предполагало се, че тези емоции ще покажат влияние на успеха на учениците, а постиженията в усвояването на предмета от своя страна ще усилят или отслабят съответната емоционална реакция.

В експеримента участвали ученици от няколко училища в Бавария. Тази южна германска провинция предоставила на психолозите възможността да изследват извадка от 3425 ученици, като сред тях имало от селски райони и от градове, с различно семейно благосъстояние. Учебната система в страната включва разделяне по сложност на база показаните резултати в началните класове и това позволява да се сравняват учениците по нивото на достигнатите успехи в образованието, условно - по интелект. Толкова широка извадка и дълъг период на изучаване  се прилагат за първи път, за да се установи връзката между емоциите и успеха в образованието.

Създайте позитивен опит
В продължение на 5 години в края на учебната година психолозите анкетирали учениците, при което те трябвало да оценят емоциите си. Те трябвало да отговорят на въпроси като дали усещат безнадежност, ако по математика темата им се струва твърде сложна, гордеят ли се със себе си след контролна, скучни ли са домашните задания, страхуват ли се, че ще сбъркат по време на урок. След това отговорите на учениците били съпоставени с оценките им по математика. Освен другото, оказало се, че момичетата, независимо от реаклните успехи се гордеят по-малко от своите постижения. Момчетата пък по-често посочвали скуката като емоция, свързана с математиката.

Като цяло изводите от предишни изследвания се порвърдили - интересът и гордостта от постигнатото водят до успех. Скуката, ядосването и другите отрицателни емоции снижават успеха. Оказало се, че най-зле на успеха влияе вълнението и страхът от провал.  

Изследователите отбелязват, че техните резултати са актуални за възрастовата група в средните класове. Дали в началните класове или при студенти има такава връзка, засега е под въпрос.

Учените препоръчват на преподавателите да имат предвид резултатите от изследването в своята практика и да създават ситуации, при които е по-малко вероятно учениците да отговорят с устойчиви отрицателни емоции. Например, съветват изследователите, на учениците да се дават задания, при които те могат да почувстват своя прогрес, а не да получават крайна оценка.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини