От х:

Днес в x:

3-метрови страшилища от „Кукерландия“ вардят община Хасково

Изображение 1 от 5

    3-метрови страшилища от „Кукерландия“ вардят входа на община Хасково от днес. Трите гигантски маски, гостуващи в Хасково, са част от рекламната кампания на фестувала „Кукерландия“, който се провежда в Ямбол. Изложбата гостува в областния град със съдействието на община Ямбол. Мотото на фестивала е „Когато фестивалът е живот“ и отразява както пълнокръвния живот на древните кукерски традиции по този край, така и веселото настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.
    „Кукерландия“ се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите, специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост.
    По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България. Колоритът на празника се допълва с присъствието на много чуждестранни групи.
    Кулминацията на фестивала е двудневното състезателно дефиле на маскираните. В изданието на „Кукерландия – 2016“ участваха общо 72 групи.
    Сред отличителните черти на ямболския фестивал са гигантските кукерски маски – страховити 3-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. Основното съпътстващо събитие пък е едноименният Международен фотографски конкурс с изложба, представящ уникални фотографии от българските маскарадни традиции и от европейски карнавали.
    Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в „Кукерград“. Четиридневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета. Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ ще се проведе от 23 до 26 февруари.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ку
      Кукер от Хасково
      15 -4
      18:31, 20 фев 2017
      Ами така е, като нямат собствени идеи в хасковската община ще рекламират чуждите и така до края на света, пардон мандата.
    • 2
      Ее
      ЕЕЕ
      3 -6
      18:38, 20 фев 2017
      абе ти наясно ли си че това е рекламна обиколка на тоя фестивал, и в Стара загора и нямат идеи като ги гледах там вчера...
    • 3
      Те
      Те
      16 -4
      18:42, 20 фев 2017
      В общината е пълно с кукери.И те да се подредят отпред( да се влючат в изложението )
    • 4
      Ре
      Реформатор- лаладжия
      7 -2
      20:48, 20 фев 2017
      Хайде да отгатнем кой е най големия КУКЕР в община Хасково
    Последни новини