От х:

Днес в x:

ЕП призна правата на българското малцинство в Албания

Европейският парламент прие Резолюция за Албания с текст, в който се потвърждават правата на българското население в Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора.

Поправката в резолюцията за Албания е внесена от евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки. В нея се посочваше, че македонското малцинство в трите посочени места е всъщност българско. 

Българите в Албания, които по неофициални данни са между 50 000 и 100 000 души, чакат от десетилетия да бъдат признати за официално малцинство.

Скопската телевизия "Сител" припомня, че при предишни свои изказвания в ЕП Андрей Ковачев е говорил за "повече от 100 000 българи, които живеят в Албания и нямат статут на признато малцинство".

В Албания официално са признати три национални малцинства (гръцко, "македонско" и сърбо-черногорско), както и две етно-лингвистични - ромско и влашко/румънско. Българската етническа група не е призната. 

Това неблагоприятно за България положение създава съществени предимства пред Македония, която от години провежда целенасочена политика за утвърждаване на тезата за "македонския характер" на населението от български произход в Албания.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини