От х:

Днес в x:

Български евродепутати: Македонците в Албания са българи

ЕП може да приеме параграф в резолюцията за Албания, в който се посочва, че македонското малцинство от Голо бърдо, Гора и Мала преспа всъщност е българско.

На заседание на Европейския парламент днес 751 евродепутати ще гласуват резолюция за Албания. Поправката е на българските евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, пише скопският вестник "Дневник", цитиран от БТА.

В нея евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки в последния момент внесоха опасната теза, че македонското малцинство в трите посочени места е всъщност българско, пише скопският вестник. 

Преди това Ковачев заявяваше в ЕП, че в Албания живеят 100 000 българи, които нямат всички права на едно признато малцинство, пише изданието.

"Дневник" съобщава, че общо 318 поправки са внесени към проекторезолюцията за Република Македония, която Европейският парламент трябва да приеме следващия месец. 

Проекторезолюцията била подготвена от докладчика Иво Вайгъл. Като редовна практика през изминалите години, гръцките и българските евродепутати са лидери в канонадата от поправки към македонската резолюция и те са внесли почти две трети от забележките към първия текст, подготвен от Вайгъл, пише изданието. 

От искания за цялостно изтриване на думите "Република Македония", "Македония", определението "македонски", които се срещат много пъти в проекторезолюцията, до осъждане на политическата криза и премахване на препоръката за начало на преговори за членство в Европейския съюз, признаване на 100 000 българи в Македония, съвместно честване на исторически събития с България - всичко това се съдържа в дузина поправки на гърците и българите към резолюцията, която Европейският парламент трябва да приеме. 

Преди дни конгресменът Дейна Рорабакър от Републиканската партия в САЩ заяви в интервю за "Визион плус" от Тирана, че създаването на Македония е "провален проект"  и сега били налице всички обстоятелства тя да се раздели между съседните държави, включително Косово и България.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини