От х:

Днес в x:

Половината тунели у нас са опасни, показва проверка

Най-малко 16 тунела в страната са рискови, показва проверката на Пътната агенция.

Констатираха се 16 проблемни тунели с умерен до висок риск за опасност от инциденти, каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Пирин Пенчев пред БНТ. 

Умерен до висок риск от инциденти се открива в съоръжение във Велико Търново, обхода на Ловеч, тунелите "Витиня", "Ечемишка" и "Топли дол" на магистрала "Хемус". 

След инцидента в тръбата на "Ечемишка", когато загина жена в преминаващ автомобил, бяха проверени 34 тунела по републиканската пътна мрежа. 

Има тунели в критично състояние, заяви вчера пред журналисти и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов. Министърът, премиерът Огнян Герджиков и членовете на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура, присъстваха вчера на пускането на движението през тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус". 

Николов не уточни за кои тунели става дума, но съобщи че е възложил на експерти анализ на риска за съоръженията, който трябва да е готов до 15 февруари. 

Заедно с анализа министърът очаква и предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяване при ползване при нормални експлоатационни условия. 

Основна причина за лошото състояние на съоръженията е липсата на средства за поддържането им в последните години. 

Всички тунели и мостови съоръжения, които не са безопасни, ще бъдат затваряни при необходимост. За тези, които нямат сериозни конструктивни нарушения, ремонтите могат да започнат веднага.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини