От х:

Днес в x:

Общината: Собствениците трябва да обезопасят рушащите се фасади на старите блокове

    Старите тухлени блокове по бул."Благоев" и по бул."България" в Димитровград не са паметници на културата, а са декларирани като такива, т.е. в процедура на обявяване са. Затова изцяло в правомощията на собствениците на жилища там е да обезопасят сградите при рушащи се фасади.

    Това коментира пред Дарик кметът Иво Димов по повод предприетата от Общината мярка - изграждане на предпазно съоръжение на тротоара пред блок №7 на бул."Д.Благоев". Такова бе поставено в края на миналата седмица заради опасност от падащи парчета от покрива и мазилката Собствениците имат тримесечен срок да предприемат дейности по ремонта на потенциално опасната фасада.

    "Законът е категоричен в това отношение - собствениците на сгради, т.е. етажната собственост трябва да поддържа фасадите на жилищата, които са тяхна собственост. Общината се явява коректив за изпълнение на тези ангажименти. Това, което правим е съобразено със Закона за устройство на територията. Там се посочва, че до собствениците трябва да бъдат разпратени писма и комисия да огледа състоянието на сградата се дава предписание. Ако то не бъде изпълнено, Общината трябва да извърши авариен ремонт и по съдебен ред да си търси направени разходи, защото кметът няма право да инвестира в частна собственост", коментира още Димов.

    Допълни, че по отношение на тази блокове има заведена преписка от 6-7 години само с писма и предупреждения. Не трябва да чакаме да се случи неприятен инцидент и след това да търсим виновни и отговорни, смята градоначалникът.

    Малка част от апартаментите в блок №7 на бул."Благоев" са обитаеми, което се оказва проблем при наложителния ремонт, коментираха живеещи там. В единия от входовете до книжарница "Льолев" от 12 апартамента, само в два има. В повечето случай става дума за възрастни - пенсионери или самотни лица.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Аб
      Абе
      14 -3
      19:50, 13 фев 2017
      То и панелните блокове са частна собственост, но се измисли по някакъв начин да се санират от държавата и както се казва, безплатно. И тук може да се измисли как да стане това. А не срокове, принуди, защото всеки плаща данъци и по този начин трябва да има равнопоставеност. Не може на едни държавата да санира частните им блокове, а други да задължаваш. То и по закон сегашното саниране е доста съмнително и в този случай да се цитира ЗУТ е неуместно. Та цената на един апартамент в тези блокове падна много и ще излезе така, че санирането ще бъде по-скъпо от апар-таментите. Трябва да се измисли нещо. Затова имате "специалисти" и то в два отдела.
    • 2
      Да
      да се знае
      9 -2
      22:32, 13 фев 2017
      Част от блок 7 е бил ползван за Общински Народен Съвет. После за общински жилища, в които са живеели по 2 и 3 семейства. През всичките години на ползване не са правени никакви ремонти и поддръжка нито на апартаментите, нито на входовете, нито на покрив и фасада. И в такова окаяно състояние са разпродадени на някои от наемателите им, на цени като нови (във време, когато търсенето беше голямо, а предлагането малко и младите не бягаха към големите градове и чужбина). От няколко години тези блокове УЖ са архитектурни паметници, но... Не малко от жилищата в тях се обитават от един човек - предимно пенсионер. Други пък са необитаеми, но се плаща т.н. годишна такса смет от 130 до 150лв. на апартамент. И защо като има милиарди за саниране на панелки, няма никакви средства за ремонт на АРХИТЕКТУРНИТЕ ПАМЕТНИЦИ? Нали те щяха да са туристическата атракция на града? КМЕТЪТ колко пъти е поставял този въпрос на ниво министерство? ... Напролет ще започне "ремонт" на централната алея по проект. Вероятно тя е по-опасна за живота на преминаващите по нея хора? И да се надяваме, че няма да сложат и там от онези плочки, блокчета и т.н., дето след две зими стават на чакъл.

    Още новини

    Последни новини