От х:

Днес в x:

11 °C

Мошеници "продават" коли на министерства в нета

Мащабна мошеническа схема за мнима продажба на автомобили на министерства и дипломатически мисии у нас е разкрита преди седмица от МВР и ДАНС, пише "Монитор". За да подмамят клиенти, далавераджиите пускали в интернет фалшиви обяви за търгове на реални возила, придружени с техни снимки, като твърдяли, че продават на символични суми ту автомобили на ведомства и агенции, сред тях дори и вътрешното министерство и ДАНС, ту на чужди посолства в страната.

Въпреки нереалната обявена цена на колите – от 500 до 5000 лева, множество наивници се хващали на въдичката. За да допуснат мераклиите да се сдобият с евтина луксозна кола до мнимия аукцион обаче мошениците искали капаро от поне 1000 лева, а веднага след превеждането му изтривали обявата и духвали, разказаха източници на вестника от разследващите органи.

Схемата лъснала преди седмица, когато 40-годишният Стойко от пловдивския край бил заловен от полицията. Той и в момента се намира зад решетките, а до ареста му се стигнало след сигнал от ДАНС, че някой се опитва да продаде автомобил на държавната агенция. Колата била реална, но не се продавала.

Ставало въпрос за автомобил БМВ модел 335. Возилото било поръчково. На обявата се закачил преди повече от година млад мъж, който се свързал с пусналия обявата Стойко. Двамата се срещнали няколко пъти, а "продавачът" успял да го убеди, че ще го уреди с колата, която така или иначе щяла да бъде бракувана от службата.

Първият контакт станал през юни 2015 г., когато пострадалият първоначално предал 500 лева за закупуване на колата, а след това още няколко суми за изваждането й от гаража, за такси и застраховки. Въпреки че чакал с месеци, наивникът подал сигнал, че е ужилен едва наскоро, след като най-накрая проумял, че няма да получи автомобила. Това се случило, след като търсил няколко пъти по телефона Стойко, който не отговарял или обяснявал, че се намирал в чужбина, а хората, от които зависело предаването на автомобила, били на почивка.

Жертвата все пак решила да потърси хора от ДАНС, които му обясили, че колата изобщо не се продава. Така и лъснала измамата. От ДАНС веднага сезирали МВР, откъдето пък направили разследване и установили, че далаверата е в далеч по-големи мащаби.

Оказало се, че много мошеници продават наужким коли от различни ведомства, че дори и посолства на територията на страната. Те обяснявали, че автомобилите са в отлично състояние и ги предлагали на цени, които били два пъти под реалните. Така множество наивници се подлъгвали да дават капаро за несъществуващи търгове, на които имали желание да участват.

Украинското посолство у нас например без да знае е "продавало" брониран Мерцедес S класа, който мошениците обявили за 7 хил. лева. Така над 10 души се закачили на обявата като дори броили капаро от по 3 хил. лева, за да участват на търга.

На мним търг били обявени дори и "розовите" BMW-та на МО, скандалът за които гръмна преди близо десетилетие – през 2009 г. Мошениците обаче явно са разчитали на късата памет на наивниците, хванали се на фалшивите обяви.

Така обявили BMW-тата на цена от по 2000 лева. Друга мнима обява твърдяла, че и МФ продава 10-годишни коли за по 1500 лева, въпреки че реалната стойност на возилата била над 10 хил. лева.

Разследващите са започнали работа по случаите, като се очаква скоро да има и още задържани.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини