От х:

Днес в x:

Агресивните родители са виновни за ниските оценки на децата си

Всички родители искат най-доброто за децата си. Ново изследване доказва, че прекалено агресивните и груби методи на възпитание могат да направят децата по-податливи на напрежение и в крайна сметка да ги принудят да напуснат училище.

Учените изследвали 1 500 младежи от Мериленд и установили, че тези които често стават жертва на заплахи и агресивни наказания от страна на родителите си, е по-вероятно да отпаднат от училище в сравнение с връстниците си, независимо от оценките.

Те са по-склонни на рисково поведение, в това число ранен полов живот, кражби и сбивания.

Новото изследване целяло да установи каква е прчината за тази връзка, проследявайки поведението на децата в продължение на 9 години. Наблюдението стартирало, когато учениците били в 7-ми клас.

Резултатите сочат, че проблемът не е толкова с училището, а с факта, че децата с агресивни родители е по-вероятно да поставят приятелите си на първо място и да предприемат поведение, което ги кара да се чувстват по-добре в краткосрочен план, вместо да се фокусират върху по-голямата картина.

Това изследване е първото, което проследява живота на децата с цел да установи как родителството влияе на училищните резултати, взаимоотношенията с връстниците, сексуалното поведение и престъпността.

То не твърди, че агресивните методи на възпитание водят пряко до отпадане на детето от училище – тази корелация не се основава на причинно-следствена връзка.

Изследователите обаче започват да осъзнават как агресивните родители биха могли да повлияят на решенията на децата си. Те взели под внимание и други фактори, които също биха могли да се отразят на представянето в училище, като социо-икономическа среда, резултатите в стандартизираните тестове и средната оценка.

В рамките на изследването, учениците били помолени да оценят физическата и вербална агресия на родителите си, взаимоотношенията с връстниците си, участието си в сбивания, сексуалното си поведение и долко зависими са от своите връстници.

В края на проучването, участниците споделили кое е най-доброто им постижение в училище.

Докато се опитвали да открият ясно изразен модел сред данните, учените установили, че суровите методи на възпитание като крещене, удряне, принуда, физически и словесни заплахи, прилагани върху децата в 7-ми клас, ги правят далеч по-зависими от връстниците си само две години по-късно.

Това означава, че децата били по-склонни да прекарват времето си с приятели и да ги поставят на първо място сред другите си отговорности, включително родителските правила и домашните.

При достигне на 11-ти клас, момичетата с агресивни родители били по-склонни на рисково сексуално поведение, докато момчетата проявявали склонност към престъпно поведение.

На свой ред, това поведение се оказало отговорно за слабите постижения в училище, увеличавайки риска децата да отпаднат от училище или колеж, низависимо от собствения си интелект или образованието на родителите си.

Тези резултати подкрепят еволюционната теория, според която суровата среда поставя под съмнение оцеляването. Децата отглеждани при подобни условия, се фокусират върху непосредствените награди, а не върху дългосрочните цели.

Екипът се надява проучването да доведе до по-добри програми за намеса, а също и че ще насърчи учителите да направят училището по-привлекателно в краткосрочен план, вместо да се фокусират върху по-голямата картина на бъдещото завършване и намирането на работа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини