От х:

Днес в x:

Дрон опрашва цветята вместо печелите

От години учените предупреждават, че популацията на пчелите намалява и дори не е изключено да изчезнат напълно. Това би имало пагубен ефект върху много растения, които разчитат на пчелите за опрашаване. Учени от японския Национален институт за развитие на индустриални науки и технологииса разработили миниатюрен дрон, който да замени пчелите, ако това се наложи, съобщава MIT Technology Review.

Учените са използвали готови миниатюрни дронове, които струват по 100 долара. Към тях са добавили конски косми, които са били потопени в специален йонизиращ гел. След това учените са програмирали дроновете да доближават цветовете на растенията. Само тези движения са били достатъчни за полепването и отделянето на прашец между растенията. Това е бил и първият път, при който дрон е завършил процес процес опрашаване успешно.

Въпреки това учените коментират, че в този си вид технологията не е достатъчно практична, за да може да наследи пчелите. Според Ейджиро Мияко, ръководител на проекта, необходимо е към дроновете да се добави GPS и камера с висока резолюция. Тогава изкуствен интелект ще може да разпознава цветята самостоятелно и да извършва целия процес автоматизирано.

Дроновете обаче са твърде малки и нямат достатъчно място за толкова допълнителни модули. Необходимо е технологиите да се доразвият още и да се смалят, за да могат да са по-реалистична алтернатива. Все пак това е важна стъпка напред, казват учените, които смятат, че е важно да се работи по заместители на пчелите, ако се случи най-лошият сценарий и те действително изчезнат или станат твърде рядък вид.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини